Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Zsemle briósból

2016. szeptember 23.

Hozzávalók

  • 250ml meleg víz
  • 2 tk szárított élesztő
  • 3 evőkanál meleg tej
  • 2 evőkanál porcukor
  • 450g liszt + egy kevés
  • 4 evőkanál lágy, sótlan vaj
  • 2 nagy tojás, plusz 1
  • szezámmag

Elkészítés

1. Egy tálban keverjük össze a meleg vizet, az élesztőt, a langyos tejet és a cukrot. Hagyjuk állni 5 percig.

2. Tegyük a lisztet és  1 teáskanál sót egy nagy tálba, adjuk hozzá a vajat és dörzsöljük össze a kezünket,  amíg a keverék a finom zsemlemorzsához hasonlít.

3. Fúrjunk egy lyukat a vajas tészta közepébe és adjuk hozzá a meleg élesztős keveréket és a tojásokat. Dagasszuk a kezünkkel, nem baj ha egy kicsit még ragacsos.

4. Kilisztezett munkafelületre tegyük a tésztát, majd gyúrjuk 10 percig.

5. Valószínű, hogy ekkor még mindig nagyon ragadós a tésztánk, de semmi esetre se lisztezzük agyon.

6. A tészta akkor van  kész, amikor úgy érezzük, hogy  puha és rugalmas. tegyük egy kiolajazott tálba, fedjük le fóliával és tegyük félre keleszteni  1-3 óra, vagy amíg a kétszeresére nő.

 7. Miután a tészta megduplázódott, gyúrjuk ismét 2 percig.  A tészta most már elvileg sokkal kevésbé ragadós, de adjunk hozzá egy kevés lisztet, ha szükséges.

8. Osszuk a tésztát 12-16  darabra, formázzuk. Béleljünk ki egy tepsit, tegyük bele a golyókat és olajozott fóliával fedjük le. Hagyjuk körülbelül 1 órán át, vagy amíg a kétszeresére nő újra.

9. Melegítsük elő a sütőt, légkeveréses sütő esetén 180 fokra.

10.Vegyük le a fóliát, kenjük meg a zsemléket a tojással és szórjuk meg szezámmaggal.

11. Öntsünk egy pohár vizet a tepsibe. Süssük 20 percig, vagy amíg aranysárga nem lesz. Hagyjuk a rácson kihűlni.

 

Forrás: bbcgoodfood.com

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Parmezános minizsemle

Parmezános minizsemle

Abbahagyhatatlan vendégváró.
Expressz briós

Expressz briós

Kicsit briós, kicsit keksz. Lényeg, hogy a villámgyors keverés-kavarást követően illatozó finomság kerül a reggeliző asztalunkra.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!