Zsemle briósból
Hozzávalók
- 250ml meleg víz
- 2 tk szárított élesztő
- 3 evőkanál meleg tej
- 2 evőkanál porcukor
- 450g liszt + egy kevés
- 4 evőkanál lágy, sótlan vaj
- 2 nagy tojás, plusz 1
- szezámmag
Elkészítés
1. Egy tálban keverjük össze a meleg vizet, az élesztőt, a langyos tejet és a cukrot. Hagyjuk állni 5 percig.
2. Tegyük a lisztet és 1 teáskanál sót egy nagy tálba, adjuk hozzá a vajat és dörzsöljük össze a kezünket, amíg a keverék a finom zsemlemorzsához hasonlít.
3. Fúrjunk egy lyukat a vajas tészta közepébe és adjuk hozzá a meleg élesztős keveréket és a tojásokat. Dagasszuk a kezünkkel, nem baj ha egy kicsit még ragacsos.
4. Kilisztezett munkafelületre tegyük a tésztát, majd gyúrjuk 10 percig.
5. Valószínű, hogy ekkor még mindig nagyon ragadós a tésztánk, de semmi esetre se lisztezzük agyon.
6. A tészta akkor van kész, amikor úgy érezzük, hogy puha és rugalmas. tegyük egy kiolajazott tálba, fedjük le fóliával és tegyük félre keleszteni 1-3 óra, vagy amíg a kétszeresére nő.
7. Miután a tészta megduplázódott, gyúrjuk ismét 2 percig. A tészta most már elvileg sokkal kevésbé ragadós, de adjunk hozzá egy kevés lisztet, ha szükséges.
8. Osszuk a tésztát 12-16 darabra, formázzuk. Béleljünk ki egy tepsit, tegyük bele a golyókat és olajozott fóliával fedjük le. Hagyjuk körülbelül 1 órán át, vagy amíg a kétszeresére nő újra.
9. Melegítsük elő a sütőt, légkeveréses sütő esetén 180 fokra.
10.Vegyük le a fóliát, kenjük meg a zsemléket a tojással és szórjuk meg szezámmaggal.
11. Öntsünk egy pohár vizet a tepsibe. Süssük 20 percig, vagy amíg aranysárga nem lesz. Hagyjuk a rácson kihűlni.
Forrás: bbcgoodfood.com