Zöldfűszeres babragu
Fejtett babból nemcsak levest, hanem ízletes, szaftos ragukat is készíthetünk. Ez a verzió csupa egyszerű zöldségből áll, viszont pepperonit karikáztam bele, hogy különlegesebbé tegyem.
Hozzávalók
4 személyre- 40 dkg fejtett bab
- 2 evőkanál olívaolaj
- 25 dkg pepperoni (olasz csípős szalámi)
- 15 dkg húsos szalonna
- 3 db sárgarépa
- ¼ (kisebb) zellergumó
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 púpozott evőkanál fűszerpaprika
- 1 kis konzerv (14 dkg) sűrített paradicsom
- 2 kis ág oregánó lecsipkedett levelei
- 2 ág kakukkfű lecsipkedett levelei
- só, őrölt fekete bors
- 25 dkg barna rizs
- aprított petrezselyemzöld a díszítéshez
Elkészítés
A fejtett babot bő vízben megfőzzük (nem szükséges teljesen puhára, maradjon egy kissé roppanós). Amikor elkészült, leszűrjük, a főzőlevet megtartjuk.
Az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben. Rátesszük először a felkarikázott pepperonit, kicsit átpirítjuk, majd szedőkanállal kivesszük, félretesszük. Mehet a helyére a felkockázott szalonna, amit lassú tűzön a zsírjára sütünk. Hozzáadjuk a megpucolt, kis kockákra vágott sárgarépát és zellergumót, lepirítjuk, majd ráreszeljük a megpucolt fokhagymát is. A serpenyőt lehúzzuk a tűzről, jól elkeverjük benne a fűszerpaprikát, majd visszatesszük a tűzre.
Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a kétféle zöldfűszer lecsipkedett leveleit, sózzuk, borsozzuk. Közepes lángon, mindig egy kevés főzőlevet (a bab félretett főzőlevéből) hozzáadva puhára főzzük a zöldségeket. Amikor félpuhák, beletesszük a babot, végül visszatesszük a pepperonit is. Ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk, és az egészet puhára főzzük.
Közben az átöblített barna rizst bő kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben puhára főzzük. A kész ragut a rizzsel tálaljuk, aprított petrezselyemzölddel díszítjük.