Vegán reggeli mákos zabkása
Amíg nyáron legtöbben az „egyéjszakás”, azaz a beáztatott, hűtőben pihentetett zabkására szavaznak, addig ősztől jöhetnek a főzős, melengető reggeli kásák.
Hozzávalók
4 adaghoz- 8 dl mandulatej
- 15 dkg zabpehely
- 8 dkg darált mák
- 4 evőkanál juharszirup (ízlés szerint) + a tálaláshoz
- 2 nagyobb alma
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 4 evőkanál mogyoróvaj
Elkészítés
A mandulatejet egy lábasba öntjük, beleszórjuk a zabpelyhet és a mákot, majd kevergetve addig főzzük, amíg minden hozzávaló megpuhul, közben ízesítjük juharsziruppal. Amikor már majdnem felszívta a zab és a mák az összes magtejet, lehúzzuk a tűzről, lefedjük, és néhányszor átkeverve pár percet pihentetjük. (Ha túl sűrű lesz főzés közben, kevés vizet vagy magtejet még adhatunk hozzá.)
Amíg fő a zabkása, az almákat megmossuk, meghámozzuk, felkockázzuk, és minimális víz, valamint a fahéj hozzáadásával puhára pároljuk.
A zabkását a párolt almakockákkal, mogyoróvajjal, valamint kevés juharsziruppal meglocsolva tálaljuk.
Ezt a receptet is próbáld ki: