Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Burgonyás-tejszínes borsókrémleves

Lassan itt a meleg levesek ideje!
2022. September 27.

A jéghideg, behűtött leveseknek egy időre búcsút intünk, hogy átvegyék a helyüket a forró kanalaznivalók. Persze szeptemberben még maradjunk a könnyedebbeknél, például a krémleveseknél.

Hozzávalók

4 személyre
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 púpozott evőkanál vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg burgonya
  • 50 dkg zöldborsó (mirelit)
  • só, őrölt fekete bors
  • 1 nagy marék bazsalikomlevél + a díszítéshez
  • 2 dl főzőtejszín (10 vagy 20%-os)
  • 4 szelet prágai sonka a tálaláshoz

Elkészítés

 

Az olívaolajat és a vajat együtt felhevítjük egy lábasban, majd a megpucolt, finomra aprított vöröshagymát megfonnyasztjuk rajta. Hozzáadjuk a megpucolt, fokhagymanyomón áttört fokhagymát, majd a meghámozott, apró kockákra vágott burgonyát is. Pár percet pirítjuk, ezután mehet bele a borsó. 

Felöntjük 8 dl vízzel vagy zöldség alaplével, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, majd közepes lángon félpuhára főzzük. Ekkor hozzáadjuk a felcsíkozott bazsalikomleveleket is, és együtt készre főzzük. 

A kész levest leturmixoljuk, majd hozzáöntjük a tejszínt, és még egyet forralunk rajta. Ha szükséges, még utánasózunk.

A sonkát felcsíkozzuk, ezzel és bazsalikomlevelekkel tálaljuk a levest. 

 

Ezt a receptet is készítsd el: 

Mediterrán karaj zöldfűszeres-paradicsomos tésztával

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Almás-őszibarackos morzsasüti

Almás-őszibarackos morzsasüti

Vegyes szezonális gyümölcsökkel – amit épp találsz a hűtődben.
Spenótos tonhalfasírt

Spenótos tonhalfasírt

Akár munkahelyre magaddal vihető lunch boxba is csomagolhatod!
Szőlős-kekszes pohárdesszert

Szőlős-kekszes pohárdesszert

Gyors édesség, amit cukormentesen is elkészíthetsz, mutatjuk azt a verziót is!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!