Burgonyás-tejszínes borsókrémleves
A jéghideg, behűtött leveseknek egy időre búcsút intünk, hogy átvegyék a helyüket a forró kanalaznivalók. Persze szeptemberben még maradjunk a könnyedebbeknél, például a krémleveseknél.
Hozzávalók
4 személyre- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 púpozott evőkanál vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 20 dkg burgonya
- 50 dkg zöldborsó (mirelit)
- só, őrölt fekete bors
- 1 nagy marék bazsalikomlevél + a díszítéshez
- 2 dl főzőtejszín (10 vagy 20%-os)
- 4 szelet prágai sonka a tálaláshoz
Elkészítés
Az olívaolajat és a vajat együtt felhevítjük egy lábasban, majd a megpucolt, finomra aprított vöröshagymát megfonnyasztjuk rajta. Hozzáadjuk a megpucolt, fokhagymanyomón áttört fokhagymát, majd a meghámozott, apró kockákra vágott burgonyát is. Pár percet pirítjuk, ezután mehet bele a borsó.
Felöntjük 8 dl vízzel vagy zöldség alaplével, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, majd közepes lángon félpuhára főzzük. Ekkor hozzáadjuk a felcsíkozott bazsalikomleveleket is, és együtt készre főzzük.
A kész levest leturmixoljuk, majd hozzáöntjük a tejszínt, és még egyet forralunk rajta. Ha szükséges, még utánasózunk.
A sonkát felcsíkozzuk, ezzel és bazsalikomlevelekkel tálaljuk a levest.
Ezt a receptet is készítsd el: