Vegán lasagne
Hús nélkül, növényi alapú hozzávalókból készült ez krémes, szaftos és ízletes durum lasagne.
Hozzávalók
egy 20x30 cm-es tepsihez- 10 dkg vöröslencse
- 1 evőkanál olívaolaj
- ½ fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 dl passzírozott paradicsom
- 30 dkg aprított paradicsom (konzerv)
- friss bazsalikom
- ½ evőkanál szárított oregano
- himalája só
- 5 dkg margarin
- 2 evőkanál zabliszt
- 4 dl rizstej
- ¼ evőkanál őrölt bors
- ½ evőkanál őrölt szerecsendió
- 20 dkg durum lasagne tészta
- 3 dkg sörélesztőpehely
- 10 dkg növényi sajt
Elkészítés
A vöröslencsét háromszoros mennyiségű vízben puhára főzzük.
Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd megfonnyasztjuk rajta a finomra aprított vöröshagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a passzírozott és aprított paradicsomot, a friss bazsalikomot, a szárított oreganot és ízlés szerint himalája sót. Beleöntjük a puhára főtt vöröslencsét és 3 dl vizet, majd az egészet összefőzzük közepes lángon, fedő alatt, kb. 5 percig. A végeredménynek kicsit „vizes” állagúnak kell lennie.
Eközben elkészítjük a besamelmártás is. Ehhez egy edényben felolvasztjuk a margarint, majd megpirítjuk rajta a zablisztet. Sózzuk, borsozzuk és őrölt szerecsendiót szórunk hozzá. Ezután fokozatosan hozzáöntjük a forró rizstejet, és csomómentesre keverjük. Folyamatos kevergetés mellett besűrítjük a szószt.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
Egy magas falú tepsibe eloszlatunk egy merőkanál paradicsomszószt, kibéleljük a teljes tepsit tésztalappal, majd megkenjük besamellel. Addig ismételjük a lépéseket, amíg marad alapanyagunk. Az utolsó réteg paradicsomszósz legyen. Ezt megszórjuk sörélesztőpehellyel és reszelt növényi sajttal.
A tepsit lefedjük alufóliával, majd az előmelegített sütőbe tesszük. 30 perc után eltávolítjuk az alufóliát és további 10 perc alatt megpirítjuk a lasagne tetejét.
Melegen felvágva, friss bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.