Vásárok kedvence: töki pompos vegetáriánus módra
Nincs adventi vásár forralt borozás és töki pompos nélkül. Ez a verzió most vegetáriánus módon, 3-féle hagymával, fűszeres tejföllel és kelbimbóval készült.
A pizzával szemben tésztáját hagyjátok nyugodtan vastagabbra, finom, puha lesz a végeredmény.
Hozzávalók
6-8 szelethez- A tésztához:
- 10 dkg burgonya (tisztítva mérve)
- 50 dkg kenyérliszt
- 1 csomag instant élesztő (vagy fél kocka friss felfuttatva)
- kb. 2 dl langyos tej (vagy víz)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 csapott teáskanál só
- A feltéthez:
- 3 dl tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
- 1 teáskanál morzsolt lestyán
- só, őrölt fekete bors
- 1 nagy fej lila hagyma
- 1 csokor újhagyma
- 20 dkg kelbimbó
- 15 dkg félkemény sajt (trappista, ementáli)
Elkészítés
1. A megtisztított, meghámozott burgonyát felkockázzuk, majd bő vízben puhára főzzük. Leszűrjük, a főzővízből 1 dl-t félreteszünk. Még melegen összetörjük a burgonyát, majd megvárjuk, hogy kihűljön.
2. A lisztet összekeverjük a tört burgonyával, az élesztővel, a félretett főzővízzel, a tejjel (vagy vízzel), az olajjal és a sóval. Rugalmas tésztává gyúrjuk, megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
3. Közben a tejfölbe belereszeljük a megtisztított fokhagymát, hozzákeverjük a morzsolt kakukkfüvet és lestyánt, valamint sózzuk, borsozzuk.
4. A megkelt tésztát lisztezett felületen 2-2,5 cm vastagra nyújtjuk, és áttesszük egy közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe. Letakarjuk, majd további 10-15 percet kelesztjük. Ezt követően megkenjük a fűszeres tejföllel, ráhalmozzuk a megtisztított, felkarikázott lila hagymát és újhagymát, valamint elrendezzük rajta a megtisztított kelbimbókat (a nagyobbakat kettévághatjuk). Megszórjuk a lereszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percet sütjük.