Vaníliapudinggal töltött fánk
Hozzávalók
36 darabhoz- A fánkhoz:
- 1,5 csésze tej
- ½ csésze cukor
- 1,5 tk. só
- ¼ csésze vaj
- ½ csésze meleg víz
- 2 csomag aktív száraz élesztő
- 2 nagy tojás (felverve)
- 6,5 csésze liszt (átszitálva)
- 1 tk. reszelt citromhéj
- A töltelékhez:
- 4 csésze hideg tej
- 95 g instant vanília puding
Elkészítés
Forraljunk fel 1,5 csésze tejet egy közepes lábasban, keverjük bele a cukrot, sót és a vajat, majd hagyjuk langyosra hűlni. Addig egy nagy keverőtálba mérjük ki a ½ csésze meleg vizet, szórjuk bele az élesztőt, majd óvatosan keverjük el, míg az élesztő teljesen feloldódik. Ebbe keverjük bele a tejes keveréket, a tojásokat és a liszt felét, keverjük simává. Keverjük be a citromhéjat és a maradék lisztet, majd dolgozzuk össze egy puha tésztává.
Lisztezett felületen dagasszuk 8 percig, hogy sima és nyúlós legyen. Rakjuk egy kivajazott tálba, fedjük le celofánnal, majd hagyjuk meleg helyen duplájára kelni 45 perc alatt.
Ha letelt a 45 perc, válasszuk ketté a tésztát, az egyik részét nyújtsuk 1,2 cm vastagságúra, majd lisztezett formával szúrjuk ki. Tegyük a kivágott tésztát tepsibe, majd végezzük el a műveletet a másik fél adaggal is. Takarjuk le a tésztát egy könnyű konyharuhával, majd kelesszük további 30 percig meleg helyen.
Süssük arany barnára a fánkokat forró (185 °C-os) olajban, majd hagyjuk őket hűlni papírtörlővel bélelt tálcákon, mielőtt megtöltjük. Míg hűlnek, öntsük a 4 csésze hideg tejet egy tába, keverjük bele a pudingport, míg megfelelő keménységű lesz, majd rakjuk hűtőbe 5-10 percre.
Kanalazzuk a tölteléket kinyomóba, majd töltsük meg a fánkokat. Tálaláskor szórjuk meg porcukorral az édességet.
forrás: thespruce.com