Újévi malaccsászár
Túl vagyunk a karácsonyon és a két ünnep közti eszem-iszomon. Viszont előttünk még a szilveszter és az új esztendő első napja, azaz van okunk az ünneplésre! Újévre malacsült dukál, pár perc munka csupán az előkészítése, a többit bízzuk a sütőre!
Hozzávalók
4 személyre- kb. 1 kg bőrös malaccsászár
- só, őrölt fekete bors
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 80 dkg sütni való burgonya
- olaj
Elkészítés
A császárhús bőrös oldalát beirdaljuk, jól alaposan bedörzsöljük sóval, borssal és reszelt fokhagymával (úgy, hogy az irdalt részekbe kerüljön a két fűszer és a hagyma). A hús másik oldalát szintén sózzuk, borsozzuk. Egy sütőtál aljába karikázzuk a megpucolt vöröshagymát, majd bőrös oldalával felfelé rátesszük a húst. Aláöntünk kb. 1,5 dl vizet, és alufólia alatt, 180 °C-ra előmelegített sütőben 90 percet sütjük. Ha szükséges, közben pótoljuk alatta a vizet. Ezután levesszük a fóliát, és további 45 percet sütjük a húst, közben a pecsenyelével locsolgatjuk.
A burgonyának kb. 45 perc kell, nyugodtan süthető a hússal együtt. A krumplik héját alaposan lesikáljuk, majd a zöldséget felcikkezzük, sózzuk, borsozzuk, és összeforgatjuk az olajjal. Sütőtálba tesszük, és 180 °C-os sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük.
Az elkészült húst 10 percet pihentetjük, majd felszeleteljük, és a sült burgonyával tálaljuk.