Kalóriaszegény túrós-kesudiós sütemény
Hozzávalók
4 nagyobb szelethez- 5 dkg pörkölt, sótlan kesudió
- 3 tojás
- 3 dkg négyszeres édesítőerejű eritrit (sztíviával)
- 50 dkg zsírszegény túró
- 15 dkg zsírszegény natúr joghurt
- 1 vaníliarúd kikapargatott magjai
- 1 csapott teáskanál sütőpor
- 2 dkg apró szemű zabpehely
- A tálaláshoz:
- 1 mandarin
- fél datolyaszilva
- fél kivi
- kevés citromlé
Elkészítés
A kesudiót kávédarálón vagy késes aprítóban finomra őröljük. A tojásokat kikeverjük az eritrittel, az áttört túróval, a joghurttal és a vaníliamagokkal.
Az őrölt kesudiót, a sütőport és a zabpelyhet (a szemeket egészben hagyva) a tojásos keverékhez forgatjuk. A masszát 20 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítjuk, és 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 1 óra alatt készre sütjük, a sütési idő végén tűpróbával ellenőrizzük, hogy a lágy tészta közepe is átsült-e. Ha sütés közben nagyon pirulna a teteje, alufóliával letakarjuk. A süteményt a formában hagyjuk kihűlni, csak ezt követően szeleteljük fel.
A mandarint meghámozzuk, kifilézzük, a megmosott datolyaszilvát felkockázzuk, a kivit meghámozzuk és felcikkezzük. Összeforgatjuk kevés citromlével, majd a süteményszeletekre halmozzuk.