Túl a főzeléken: vajbabos-kolbászos lepény
Szeretek kísérletezni olyan zöldségekkel, amelyek kevésbé népszerűek, vagy amelyeket hajlamosak vagyunk csupán 1-2 típusú ételhez társítani. Pedig vajbabból nemcsak főzelék, leves vagy rakottas készülhet, hanem például ez a szuper finom rizses étel is. És nem utolsó sorban: a recept gluténmentes diétába illeszthető.
Hozzávalók
8 szelethez- 60 dkg vajbab (mirelit)
- 15 dkg rizs
- 1 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 tojás
- 20 dkg tejföl
- 20 dkg kolbász
- só, őrölt fekete bors
- 15 dkg trappista sajt
Elkészítés
A vajbabot bő, enyhén sós vízben roppanósra főzzük. Az átöblített rizst kétszeres mennyiségű, szintén enyhén sós vízben puhára főzzük.
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a finomra aprított vörös- és fokhagymát megpároljuk rajta. A felesleges olajat leitatjuk.
A leszűrt babot keverőtálba tesszük, hozzákeverjük a főtt rizst, és a párolt hagymákat.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket lágy habbá verjük. A tojássárgájákat, a tejfölt és a meghámozott, felkockázott kolbászt a babos keverékhez adjuk, sózzuk, borsozzuk, jól összekeverjük. Végül óvatosan, spatulával hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is.
A masszát alaposan kivajazott vagy sütőpapírral bélelt nagyobb méretű tepsibe simítjuk. Tetejére sajtot reszelünk, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. A sütési idő felének letelte után érdemes letakarni a lepény tetejét alufóliával. Melegen és hidegen is nagyon finom.