Töltött paprika
Mi, magyarok „szeretünk” összeveszni a tradicionális ételek elkészítésén. Pedig erre semmi szükség, tudjátok, ahány ház, annyi szokás! Ez a recept most klasszikus – vagy legalábbis klasszikusabb –, de elárulom, gyakran készítem barna rizzsel vagy kölessel, sőt marhahússal is.
Hozzávalók
4 személyre- A paprikákhoz és a gombócokhoz:
- 12 dkg rizs
- só
- 50 dkg darált sertéshús
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 púpozott teáskanál édes-nemes fűszerpaprika
- őrölt fekete bors
- 1 db tojás
- 4 vagy 8 db tv-paprika
- A mártáshoz:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 l passzírozott paradicsom
- 15 dkg zellergumó
- só, őrölt fekete bors
- A tálaláshoz:
- 60 dkg főzni való burgonya
- só
- A díszítéshez:
- petrezselyemzöld
Elkészítés
A töltelékhez a rizst átöblítjük, majd bő 1,5-szeres mennyiségű, enyhén sós vízben félpuhára főzzük. Hagyjuk legalább langyosra hűlni.
A darált húst jó alaposan összedolgozzuk a megpucolt, áttört fokhagymával, az édes-nemes fűszerpaprikával, sóval, borssal és a tojással. Hozzákeverjük a rizst is.
Készíthetünk 4 darab töltött paprikát és több gombócot, vagy 8 darab töltött paprikát kevesebb gombóccal. A paprikákat megmossuk, tetejüket levágjuk, a csumákat, ereket, magokat eltávolítjuk. Megtöltjük mindet a húsos-rizses töltelékkel, a maradék töltelékből benedvesített kézzel gombócokat formázunk.
A mártáshoz egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, és a megpucolt, áttört fokhagymát megfonnyasztjuk rajta. Felöntjük a passzírozott paradicsommal, hozzáadjuk a megpucolt, néhány darabra vágott zellergumót, sózzuk, borsozzuk (ízlés szerint kevés cukrot is adhatunk hozzá), és felforraljuk. Ezután mérsékeljük a lángot, majd a mártásba beleültetjük a töltött paprikákat és a gombócokat. (A mártásnak kb. 3/4-ig el kell lepnie, ha kevés, adjunk hozzá vizet.) Lefedjük, és lassú tűzön, néhányszor megrázogatva (nem keverve) 40-45 perc alatt készre főzzük. A paprikákat és a gombócokat szedőkanállal kivesszük, a zellerdarabokat eltávolítjuk, majd a mártást botmixerrel krémesre törjük. Ha szükséges, utánafűszerezünk.
Közben a burgonyákat meghámozzuk, felcikkezzük, és sós vízben puhára főzzük. Amikor elkészült, leszűrjük.
A töltött paprikákat és a gombócokat a mártással tálaljuk, a főtt burgonyával körítjük, és petrezselyemzölddel díszítjük.