Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Töltött paprika

Te hogy készíted? Pont így? Vagy teljesen másképp?
2021. October 13.

Mi, magyarok „szeretünk” összeveszni a tradicionális ételek elkészítésén. Pedig erre semmi szükség, tudjátok, ahány ház, annyi szokás! Ez a recept most klasszikus – vagy legalábbis klasszikusabb –, de elárulom, gyakran készítem barna rizzsel vagy kölessel, sőt marhahússal is. 

Hozzávalók

4 személyre
  • A paprikákhoz és a gombócokhoz:
  • 12 dkg rizs

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 púpozott teáskanál édes-nemes fűszerpaprika
  • őrölt fekete bors
  • 1 db tojás
  • 4 vagy 8 db tv-paprika
  • A mártáshoz:
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 l passzírozott paradicsom
  • 15 dkg zellergumó
  • só, őrölt fekete bors
  • A tálaláshoz:
  • 60 dkg főzni való burgonya

  • A díszítéshez:
  • petrezselyemzöld

Elkészítés

 

A töltelékhez a rizst átöblítjük, majd bő 1,5-szeres mennyiségű, enyhén sós vízben félpuhára főzzük. Hagyjuk legalább langyosra hűlni. 

A darált húst jó alaposan összedolgozzuk a megpucolt, áttört fokhagymával, az édes-nemes fűszerpaprikával, sóval, borssal és a tojással. Hozzákeverjük a rizst is. 

Készíthetünk 4 darab töltött paprikát és több gombócot, vagy 8 darab töltött paprikát kevesebb gombóccal. A paprikákat megmossuk, tetejüket levágjuk, a csumákat, ereket, magokat eltávolítjuk. Megtöltjük mindet a húsos-rizses töltelékkel, a maradék töltelékből benedvesített kézzel gombócokat formázunk. 

A mártáshoz egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, és a megpucolt, áttört fokhagymát megfonnyasztjuk rajta. Felöntjük a passzírozott paradicsommal, hozzáadjuk a megpucolt, néhány darabra vágott zellergumót, sózzuk, borsozzuk (ízlés szerint kevés cukrot is adhatunk hozzá), és felforraljuk. Ezután mérsékeljük a lángot, majd a mártásba beleültetjük a töltött paprikákat és a gombócokat. (A mártásnak kb. 3/4-ig el kell lepnie, ha kevés, adjunk hozzá vizet.) Lefedjük, és lassú tűzön, néhányszor megrázogatva (nem keverve) 40-45 perc alatt készre főzzük. A paprikákat és a gombócokat szedőkanállal kivesszük, a zellerdarabokat eltávolítjuk, majd a mártást botmixerrel krémesre törjük. Ha szükséges, utánafűszerezünk. 

Közben a burgonyákat meghámozzuk, felcikkezzük, és sós vízben puhára főzzük. Amikor elkészült, leszűrjük. 

A töltött paprikákat és a gombócokat a mártással tálaljuk, a főtt burgonyával körítjük, és petrezselyemzölddel díszítjük. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Duplasajtos-tejszínes tészta borsóval és pulykával

Duplasajtos-tejszínes tészta borsóval és pulykával

Extra krémes, sajtos finomság – villámgyorsan!
Savanyú káposztás nokedli kolbásszal

Savanyú káposztás nokedli kolbásszal

Ha október, akkor Oktoberfest!
Serpenyős tarjás metélt

Serpenyős tarjás metélt

Nincs időd főzni? Dehogynem!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!