Töltött Hokkaido tök
Hozzávalók
1 darabhoz- 1 db kisebb hokkaido tök (kb. 85 dkg)
- 10 dkg kerek szemű rizs
- só
- 1 evőkanál olaj
- 3 szál újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg kolbász
- őrölt fekete bors
Elkészítés
A tököt megmossuk, kalapját levágjuk, magjait eltávolítjuk. Húsát elvékonyítjuk, a kivágott tökhúst felkockázzuk. A tököt kalappal együtt sütőpapírral leterített sütőlemezre tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben negyedórán keresztül elősütjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A kerek szemű rizst bő 2,5-szeres, enyhén sós vízben megfőzzük.
Az olajat felhevítjük egy serpenyőben. Rádobjuk az újhagyma felkarikázott fehér részét, majd hozzáadjuk a megpucolt, finomra aprított fokhagymát és a kis kockákra vágott tökhúst is. A kolbászt felcikkezzük, a serpenyőbe szórjuk, pár perc alatt összesütjük. Közben sózzuk, borsozzuk (én némi finom aprított vagy morzsolt zsályát is szoktam beletenni, nagyon finom együtt!).
A kolbászos keveréket (szafttal együtt) a főtt rizshez keverjük. Az elősütött tökbe kanalazzuk, rátesszük a kalapot is, hogy ne száradjon ki sütés közben a töltelék. Visszatoljuk a 180 fokos sütőbe, és addig sütjük, amíg a tökhús kívülről is megpuhul.