Tojásos-zöldséges fekete rizs
A fekete rizs ősi, szuperegészséges rizsfajta. Sötét színét az antocianinnak köszönhetjük, amely erős antioxidáns. Ez a rizsfajta a leggazdagabb antioxidánsokban, de emellett kiemelkedő fehérje-, vas- és rosttartalma is. Az ókori Kínában „tiltott rizsként” emlegették, ugyanis csak a leggazdagabbak juthattak hozzá.
Hozzávalók
4 személyre- 20 dkg fekete rizs
- só
- 25 dkg kelbimbó
- 2 evőkanál szezám- vagy földimogyoróolaj (vagy akár olívaolaj)
- 2 db kaliforniai paprika
- 1 db csilipaprika (ízlés szerint)
- 1 csokor újhagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4-5 evőkanál szójaszósz (ízlés szerint lehet több is)
- 10 dkg bébispenót
- 6 db tojás
Elkészítés
A fekete rizst átöblítjük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Felforraljuk, majd a főzővizet leöntjük róla, azaz lecseréljük a főzővizet, és bő, enyhén sós vízben puhára főzzük. Amikor elkészült, leszűrjük. (Maradhat fogkemény az állaga, viszont ehhez az ételhez szeretem puhábbra főzni.)
Közben a kelbimbókat megpucoljuk (szárukat és külső leveleiket eltávolítjuk), majd lobogó, enyhén sós vízben roppanósra főzzük, és leszűrjük.
Az olajat felhevítjük egy wokban vagy vastag aljú serpenyőben. Rászórjuk először a kelbimbókat, átpirítjuk. Ezután mehet hozzájuk a felcsíkozott kaliforniai paprika és a felkarikázott csili. Amikor már puhulnak, beletesszük a felaprított újhagymát és fokhagymát, majd a rizst és a szójaszószt, és jól összesütjük. Végül hozzászórjuk a felcsíkozott bébispenótot is, és puhulásig sütjük.
A serpenyőben felszabadítunk egy kis helyet, beleöntjük a felvert tojásokat, falapáttal forgatva, aprítva átsütjük, közben fokozatosan hozzákeverjük a serpenyő tartalmához.
A kész ételt újhagymazölddel megszórva tálaljuk.
Ezt már olvastad?