Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Íme az egyik legkülönlegesebb, legünnepibb desszert Szentestére:Tojáslikőr torta

Bezzegh Éva családi receptje
2016. december 19.

Az egész éves figyelemért szeretnék köszönetet mondani, bízva abban, hogy sok hasznos recepttel, tanáccsal sikerült gazdagítanom az otthoni tudástárat. Az alábbi családi kedvenccel kívánok békés, meghitt Ünnepeket és kellemes konyhai perceket, órákat 2017-re!

Hozzávalók

  • a tésztához
  • 3 tojás
  • 2ek krémméz/nyírfacukor
  • 2ek mandulaliszt
  • 1/2tk sütőpor
  • csipet só
  • kevés vaj
  • a krémhez
  • 3 tojás
  • 1.5dl méz
  • 2dl jó minőségű brandy
  • 3.5dl zabtej
  • 2dl kókusztej
  • 1.5dl jó minőségű vaníliafagyi
  • 12 zselatinlap

Elkészítés

A zselatinlapokat hideg vízbe áztatom, a fagyit kiveszem a fagyasztóból. A tojásokat kettéválasztom, a sárgáját fehéredésig verem a mézzel, majd lassú sugárban hozzádolgozom a brandyt. Ezután a kókusztejet, a zabtejet, a lágyra vert tojásfehérjét és a megolvadt fagyit elegyítem a mézes-tojásos-brandy-s alappal, végül a kinyomkodott, fél deci forróvízben csomómentesen feloldott zselatint keverem a tojáslikőrhöz. Az így elkészült krémet egy, a tésztának szánt tortaformával megegyező méretű és alakú kapcsos formába öntöm, aminek az alját előzetesen kibéleltem egy jól kifeszített folpackkal, és hagyom a krémet megdermedni.

A tésztához szintén a mézzel fehéredésig verem a tojássárgáját, majd hozzádolgozom a mandulalisztet és a sütőport. A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verem, és óvatosan beleforgatom a mandulás masszába. A tortaformát kivajazom, és beleöntöm a tésztaalapot. Elegyengetem, majd 160 fokra előmelegített sütőbe tolom 40 percre. 

Az összeállításhoz krémet a forma oldalától elválasztom egy késsel, és leveszem a forma oldalát. A csokiréteget a tojáslikőrpuding tetejére fordítom, óvatosan lehúzom róla a papírt. A tésztát a csokira borítom, majd egy hirtelen mozdulattal az egész tortát megfordítom.

Díszítésnek én csillagsablonokat használtam, amit körbe szórtam frissen reszelt szerecsendióval, ezüst cukorgolyókkal és csokireszelékkel.

tojaslikor-torta-2 -  Bezzegh Éva

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Konfitált kacsataco chilis avokádó-mangó salsával

Konfitált kacsataco chilis avokádó-mangó salsával

"Nem kényszerből gyorskajálunk, hanem azért, mert szeretnénk"
Sütés nélküli kókusztejes gesztenyetorta dió-datolya alapon

Sütés nélküli kókusztejes gesztenyetorta dió-datolya alapon

A különlegessége a készítő számára abban rejlik, hogy a torta elemeit sem sütni, sem különösebben főzni nem kell, ráadásul nemhogy nem ártalmas az egészségre, de kimondott vitaminbomba.
Narancsos avokádós pisztrángsaláta mángolddal

Narancsos avokádós pisztrángsaláta mángolddal

Itt az újabb szezonhoz illő formaőrző fogás, amely csodálatos ebéd vagy vacsora lehet önmagában, de az ünnepek során előételként is tálalható.

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.