Íme az egyik legkülönlegesebb, legünnepibb desszert Szentestére:Tojáslikőr torta
Az egész éves figyelemért szeretnék köszönetet mondani, bízva abban, hogy sok hasznos recepttel, tanáccsal sikerült gazdagítanom az otthoni tudástárat. Az alábbi családi kedvenccel kívánok békés, meghitt Ünnepeket és kellemes konyhai perceket, órákat 2017-re!
Hozzávalók
- a tésztához
- 3 tojás
- 2ek krémméz/nyírfacukor
- 2ek mandulaliszt
- 1/2tk sütőpor
- csipet só
- kevés vaj
- a krémhez
- 3 tojás
- 1.5dl méz
- 2dl jó minőségű brandy
- 3.5dl zabtej
- 2dl kókusztej
- 1.5dl jó minőségű vaníliafagyi
- 12 zselatinlap
Elkészítés
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatom, a fagyit kiveszem a fagyasztóból. A tojásokat kettéválasztom, a sárgáját fehéredésig verem a mézzel, majd lassú sugárban hozzádolgozom a brandyt. Ezután a kókusztejet, a zabtejet, a lágyra vert tojásfehérjét és a megolvadt fagyit elegyítem a mézes-tojásos-brandy-s alappal, végül a kinyomkodott, fél deci forróvízben csomómentesen feloldott zselatint keverem a tojáslikőrhöz. Az így elkészült krémet egy, a tésztának szánt tortaformával megegyező méretű és alakú kapcsos formába öntöm, aminek az alját előzetesen kibéleltem egy jól kifeszített folpackkal, és hagyom a krémet megdermedni.
A tésztához szintén a mézzel fehéredésig verem a tojássárgáját, majd hozzádolgozom a mandulalisztet és a sütőport. A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verem, és óvatosan beleforgatom a mandulás masszába. A tortaformát kivajazom, és beleöntöm a tésztaalapot. Elegyengetem, majd 160 fokra előmelegített sütőbe tolom 40 percre.
Az összeállításhoz krémet a forma oldalától elválasztom egy késsel, és leveszem a forma oldalát. A csokiréteget a tojáslikőrpuding tetejére fordítom, óvatosan lehúzom róla a papírt. A tésztát a csokira borítom, majd egy hirtelen mozdulattal az egész tortát megfordítom.
Díszítésnek én csillagsablonokat használtam, amit körbe szórtam frissen reszelt szerecsendióval, ezüst cukorgolyókkal és csokireszelékkel.