Tepertőkrémes csiga
Kiváló uzsonna a családnak klasszikus tepertőkrém és némi zöldség formájában.
Hozzávalók
24 darabhoz- Tészta:
- 45 dkg fehér búzaliszt
- 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 csomag szárított élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 evőkanál só
- 2 evőkanál tejföl
- 2 dl tej
- 1 tojás
- 1,5 dl olaj
- Töltelék:
- 15 dkg tepertőkrém
- 1 evőkanál mustár
- 10 dkg póréhagyma
- 5 dkg kaliforniai vagy kápia paprika
- 1 tojás a kenéshez
- fekete szezámmag szóráshoz
Elkészítés
A kelt tésztát összeállítjuk. Egy nagy tálba kimérjük a száraz hozzávalókat, a liszteket, sót, cukrot és a száraz élesztőt. Összekeverjük. Egy fél literes mérőedényben kimérjük a tejet, meglangyosítjuk (ne legyen meleg, csak langyos) belekanalazzuk a tejfölt és elkeverjük. Hozzáütjük a tojást, azzal is elkeverjük, végül az olajat is belekeverjük. Így az egyik tálban a száraz hozzávalók vannak, a másikban a nedvesek. A szárazhoz elkezdjük a nedveset adagolni, és géppel vagy kézzel nem ragadós, de nem is kemény tésztát gyúrunk. Félretesszük meleg helyre, hogy 1 óra alatt megkeljen.
Közben mindent előkészítünk a sütéshez. A póréhagymát és a kaliforniai paprikát apróra vágjuk. A tepertőkrémet kikeverjük a mustárral. Ha nem elég sós, sózhatjuk, hisz a póréhagyma és a paprika édesebb irányt ad.
A megkelt tésztát kicsit átdolgozzuk, majd kinyújtjuk téglalap alakúra, kb. fél cm vastag legyen. Nekem ebből a mennyiségből egy 45×30 cm-es téglalap jött ki. Egyenletesen megkenjük a tepertőkémmel, megszórjuk a póréval és a paprikával. A hosszabbik oldalától indítva szorosan felcsavarjuk. Kb. fél cm-es szeleteket vágunk le, ezeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, Megkenjük a felvert tojással és megszórjuk fekete szezámmaggal.
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, közben még a tepsiben kelnek kicsit a csigák. Betoljuk a sütőbe és készre sütjük. Jó étvágyat!
Ezt a receptet is próbáld ki: