Teljes kiőrlésű kalács
Hozzávalók
- 3 dl tej
- 1 csomag élesztő
- 1 dkg nádcukor
- 40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 5 dkg búzasikér
- 10 dkg vaj
- 2 db tojás
Elkészítés
1 dl langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a nádcukrot, megkeverjük és lefedve hagyjuk felfutni.
Egy keverőtálba kimérjük a lisztet és a búzasikért, majd hozzáadjuk a maradék tejet, az olvadt vajat és 1 db tojást. Ha felfutott, hozzáadjuk az élesztőt is, majd a habverő dagasztó fejével tésztává gyúrjuk.
Konyharuhával letakarva 45 percre kelni hagyjuk.
Ezután hat egyenlő részre osztjuk a tésztát. Lisztes felületen kb.2 cm átmérűjű rudakat sodrunk belőle, majd egy sütőpapírral bélelt tepsiben hatos fonással kalácsot fonunk. A maradék tojást felverjük és ecset segítségével alaposan megkenjük vele a kalács tetejét, hogy szép fényesre süljön.
További 30 percig pihentetjük, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Sütés után 15-20 perccel, porhanyós tésztája miatt nagyon óvatosan szeleteljük. Cukormentes lekvárral tálaljuk.