Tejberizs torta
Hozzávalók
- 20 dkg rizs
- 1 üveg lekvár
- 8 dl zabtej
- 1 db citrom reszelt héja
- 3 db narancs
- 1 dl narancslé
- 1,5 dl zab- vagy rizstejszín
- 1 ek. vaníliás pudingpor
- 2,5 dkg vaj
- 1 db tojássárgája
- 6 db tojás
- 8 ek. mandulaliszt
- 7 ek. cukor
- 1 cs. sütőpor
- 1 késhegynyi só
Elkészítés
1. A torta alapja egy piskóta: ehhez a tojássárgáját a cukorral habosra verjük, majd beletesszük a lisztet, és hozzáadunk egy csipet sót. A tojásfehérjét is habosra verjük, és először az egyharmadát hozzákeverjük a piskótaalaphoz, hogy levegősebb legyen. A megmaradt habot két részletben, kívülről befelé haladó mozdulatokkal, óvatosan hozzákeverjük a tésztához, hogy ne törjük össze. Kivajazott, kilisztezett tortaformába töltjük, és 20-25 percig sütjük.
2. A rizst kétszeres mennyiségű tejben feltesszük főni. Folyamatosan kevergetve fahéjjal, sóval, reszelt narancshéjjal és narancslével ízesítjük. Amint megpuhult, még melegen ráöntjük a formában hagyott, kihűlt tésztára. A két réteg közé tehetünk egy réteg narancs- vagy baracklekvárt is.
3. A torta tetejére középen egy kört formázunk baracklekvárból, erre narancsgerezdekből virágszirmokat rakunk, és körben a szélére is narancsszeleteket teszünk. Tálalás előtt a hűtőben megdermesztjük.