Habkönnyű, mégis laktató fogás, tökéletes akár vacsorára vagy egy sűrűbb leves után ebédre.
Darált pulykahúsból készítettem, de finom vékonyra csíkozott sonkából vagy vegetáriánus verzióban sárgarépával, zellerrel készítve. Egy a titok: ne süssük túl!
Hozzávalók
4 nagyobb szelethez- 8 dkg vaj
- 2 evőkanál liszt
- kb. 2 dl tej
- só, őrölt fekete bors
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 25 dkg darált pulykacombfilé
- 20 dkg zöldborsó
- 3 nagy tojás
- aprított petrezselyemzöld a díszítéshez
Elkészítés
1. Sűrű besamelt készítünk. Ehhez egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, megpezsegtetjük, simára keverjük, majd apránként felöntjük a meleg tejjel. Kevergetve sűrűre főzzük, sóval, borssal ízesítjük, majd folpackkal letakarva félretesszük hűlni.
2. Egy másik serpenyőben felhevítjük az olajat, és a megtisztított vörös- és fokhagymát megpároljuk rajta. Hozzáadjuk a darált húst, erős lángon kifehérítjük, majd rászórjuk a borsót. Kevergetve, víz hozzáadása nélkül pár perc alatt összepároljuk. Közben sózzuk, borsozzuk.
3. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket lágy habbá verjük. A tojássárgájákat elhabarjuk, és a (minimum) langyosra hűlt besamelhez keverjük. Hozzáadjuk a húsos-borsós ragut, végül apránként, lapáttal beleforgatjuk a tojásfehérjehabot is.
4. A masszát kivajazott hőálló tálba simítjuk, és 170 fokos (lehetőleg légkeveréses) sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Ha sütés közben nagyon pirulna a teteje, alufóliával letakarjuk. Aprított petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.