Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Tarte tatin birsalmából

2016. October 24.

Hozzávalók

  • 2 csésze cukor
  • ½ csésze világos kukorica szirup
  • ½ csésze víz
  • 1 vaníliarúd
  • 115g sózatlan vaj
  • 1.5 kg birsalma
  • 450g vajas leveles tészta
  • creme fraiche

Elkészítés

1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy nagy, 35 cm-es, serpenyőben keverjük össze a cukrot, a kukorica szirupot, a vizet és a kettévágott vaníliát, és forraljuk fel. Kevergessük, hogy a cukor feloldódjon. Vegyük vissza a hőfokot, és főzzük kevergetés nélkül kb. 10 percig, világos borostyán színűre. Közben néha forgassuk meg a szirupot a lábosban, hogy az oldaláról is lemossuk. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a vajat. Adjuk hozzá a szeletekre vágott birsalmát, és néha megkeverve 5 perc alatt főzzük puhára. Kicsit hagyjuk hűlni. Rendezgessük el a birsalma szeleteket valamilyen alakzatban a serpenyő alján.

2. Enyhén lisztezet felületen hajtsuk ki a leveles tésztát, és nyújtsuk 35 cm-es négyzetté. A serpenyő fedelét használva, vágjunk ki belőle egy 35 cm-es körlapot. Körben vágjuk 8 db 2.5 cm-es gőznyílást, és fektessük a tésztát a serpenyőre. Tegyük a serpenyőt a sütő közepére 55 percre, amíg a tészta aranybarnára sül. Hagyjuk állni 15 percig.

3. Takarjuk le egy tányérral, és nagyon óvatosan borítsuk ki egy tálra. Vágjuk szeletekre, és creme fraiche-sel tálaljuk.

 

Forrás: delish.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Birsalmás töltött kacsamell, vörösboros lila káposztával

Birsalmás töltött kacsamell, vörösboros lila káposztával

Kiváló ünnepi fogás a birsalmával töltött kacsamell lila káposztával.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!