Tarte tatin birsalmából
Hozzávalók
- 2 csésze cukor
- ½ csésze világos kukorica szirup
- ½ csésze víz
- 1 vaníliarúd
- 115g sózatlan vaj
- 1.5 kg birsalma
- 450g vajas leveles tészta
- creme fraiche
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy nagy, 35 cm-es, serpenyőben keverjük össze a cukrot, a kukorica szirupot, a vizet és a kettévágott vaníliát, és forraljuk fel. Kevergessük, hogy a cukor feloldódjon. Vegyük vissza a hőfokot, és főzzük kevergetés nélkül kb. 10 percig, világos borostyán színűre. Közben néha forgassuk meg a szirupot a lábosban, hogy az oldaláról is lemossuk. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a vajat. Adjuk hozzá a szeletekre vágott birsalmát, és néha megkeverve 5 perc alatt főzzük puhára. Kicsit hagyjuk hűlni. Rendezgessük el a birsalma szeleteket valamilyen alakzatban a serpenyő alján.
2. Enyhén lisztezet felületen hajtsuk ki a leveles tésztát, és nyújtsuk 35 cm-es négyzetté. A serpenyő fedelét használva, vágjunk ki belőle egy 35 cm-es körlapot. Körben vágjuk 8 db 2.5 cm-es gőznyílást, és fektessük a tésztát a serpenyőre. Tegyük a serpenyőt a sütő közepére 55 percre, amíg a tészta aranybarnára sül. Hagyjuk állni 15 percig.
3. Takarjuk le egy tányérral, és nagyon óvatosan borítsuk ki egy tálra. Vágjuk szeletekre, és creme fraiche-sel tálaljuk.
Forrás: delish.com