Szuper szilveszteri trió
Az év utolsó napja. Nem semmi, hogy már megint itt tartunk. Egy egész év nehézség, boldogság, jókedv és bánat, és főleg a mindenre gyógyír főzés. És aztán kezdődik az egész előröl, kicsit máskép, már nem 7-essel, hanem egy 8-assal végződő évben. És a főzés – reméljük, hogy nektek is – marad örök és állandó, mert főzni jó, és az év utolsó napján is megérdemeljük a finomat. Ha bulit tartasz, azért, ha csak viszel azért, ez a három mini recept mindkettőre jó lesz. Előre elkészíthető, könnyen szállítható, és szépen tálalható. Mi kell még?
Hozzávalók
- Fasírtgolyókhoz
- ½- ½ kg darált sertés és marha
- 1 fej vöröshagyma
- 1 ek sűrített paradicsom
- 1 tk só
- bors
- zöldfűszer (kakukkfű, majoranna, oregano, rozmaring)
- 5 dkg reszelt parmezán
- 2 tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- 6 ek zsemlemorzsa
- Sajtgolyók endívián
- 20 dkg krémsajt
- 8 dkg kéksajt
- 10 dkg olajos mag (pisztácia, dió, mandula)
- 5 dkg aszalt áfonya
- endívia (cikória) levelek a tálaláshoz
- Mini gombás tarte
- Egy csomag (kb 400 g) leveles tészta
- 1 ek olívaolaj
- ½ kg csiperke
- 1 fej salott hagyma
- 2-3 friss zsályalevél, vagy kakukkfű ág
- só, bors
- 5 dkg parmezán
- aprított snidling a tálaláshoz
Elkészítés
A fasírtgolyók elkészítése: Hámozd meg a hagymát és negyedeld fel, és a sűrített paradicsommal, a sóval, borssal, a zöldfűszerekkel, a tojással és a fokhagymával késes aprítóban pürésítsd. Add a darált húshoz a zsemlemorzsával együtt. A sütőt melegítsd elő 200ºC-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. Nedves kézzel formálj kis golyókat a húsmasszából, és tedd sorban a tepsibe. Kend meg kevés olajjal, és a golyók méretétől függően 30-45 percig süsd, közben egyszer fordítsd meg. Akkor jó, ha a külseje megpirult. Fogpiszkálóra húzva, egy szelet koktélparadicsommal, vagy zöldfűszerrel tálald.
A sajtgolyók elkészítése: A krémsajtot és a kéksajtot dolgozd össze, majd tedd a hűtőbe. Közben aprítsd fel a magokat az áfonyával, nem túl finomra, legyen inkább kissé darabos. A magokat előzőleg meg is piríthatod, de nem muszáj. A hideg sajtkrémből formálj kis golyókat, majd ezeket hempergesd meg a magos, áfonyás keverékben. Tálalásig tedd a hűtőbe, ha szállítani akarod, akkor a mélyhűtőbe. Megmosott endívialeveleken tálald.
A gombás tarte elkészítése: Melegítsd elő a sütőt 180ºC-ra. Hevíts olajat egy serpenyőben és aprítsd fel a salottot, amit aztán az olajon párolj üvegesre. Szeleteld fel a gombát és dobd a párolt mogyoróhagymára a zsályával vagy kakukkfűvel, és 8-10 perc alatt pirítsd, párold készre. Közben a tésztából szúrj ki egy muffinforma lyukainak megfelelő köröket, és felhasználásig tedd a hűtőbe. Ha a gomba kész, sózd, borsozd, majd keverd össze a parmezánnal. Kanalazd a muffinformába, majd fedd le a tésztalapocskákkal. Süsd, kb. 15 percig, míg a tésztalap megpirul. Hagyd a formában hűlni 5 percig, majd óvatosan szedd tányérra. Ha kihűlt, szórd meg a snidlinggel és tálalhatod is.