Szilvás-fahéjas pite
A szilva az egyik kedvenc gyümölcsöm, megmondom őszintén, nálam ez „menti meg” a nyár végét – ebből már sejthető: nem szoktam várni az őszt. Nem kell agyonvariálni, ebben az esetben a klasszikusra esküszöm: fahéjjal a tuti!
Hozzávalók
egy kb. 22-24 cm-es kerek formához- 3 tojás
- 15 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 20 dkg görög joghurt
- fél dl semleges ízű olaj
- 30 dkg liszt
- fél tasak sütőpor
- 1 púpozott teáskanál őrölt fahéj + a tálaláshoz
- 9-10 szem szilva
- porcukor a tálaláshoz
Elkészítés
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A tojássárgájákat fehéredésig keverjük a kétféle cukorral. Hozzáadjuk a joghurtot és az olajat, majd az egészet simára keverjük a liszttel, a sütőporral és a fahéjjal. Sűrű tésztát kell kapnunk. Végül hozzáforgatjuk a felvert tojásfehérjehabot is. Sütőpapírral bélelt kerek, kapcsos formába simítjuk.
A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, cikkekre vágjuk. Vágott (belső) oldalukkal felfelé kirakjuk a pite tetejét. 180 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. A sütési idő második felében alufóliával letakarhatjuk. Hagyjuk kihűlni, fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.