Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Padlizsános burgonya

Amilyen egyszerű, annyira finom köret.
2020. augusztus 21.

Igen, lehet köret, de én egy forróbb nyári napon simán eleszegetem ebédre is. Semmi más nem kell hozzá, csak jó minőségű, szezonális alapanyagok. Ezúttal sült, sajtos pulyka mellé tálaltam, ezért 4 (nagyobb) köretnyi adagra vonatkoznak a mennyiségek. 

Hozzávalók

4 személyre
  • 1 nagyobb padlizsán

  • 80 dkg burgonya
  • 3-4 evőkanál olívaolaj (főzéshez való)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 kis ág friss oregánó
  • őrölt fekete bors

Elkészítés

 

A padlizsánt megmossuk, végeit levágjuk, majd kb. 1 cm széles karikákra vágjuk. A szeletek mindkét oldalát besózzuk, 30 percet állni hagyjuk. Ezután alaposan leöblítjük, kinyomkodjuk, papírtörlővel szárazra töröljük. 

Közben a burgonya héját alaposan lesikáljuk, majd bő, enyhén sós vízben megfőzzük (ne puhuljon túl!), leszűrjük. 

Egy serpenyőben felhevítünk 1 evőkanál olajat. A padlizsánkarikákat cikkekre vágjuk, erős lángon, rázogatva puhára sütjük. (Mivel a padlizsán szinte issza be az olajat, ne öntsünk még hozzá, inkább forgassuk folyamatosan.) Amikor elkészült, papírtörlőre szedjük. 

A többi olajat a serpenyőbe öntjük, puhára sütjük rajta a megpucolt, feldarabolt vöröshagymát, majd hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát. Rácsipkedjük az oregánó leveleit, majd mehet bele a cikkekre vágott krumpli. Átforgatjuk, összesütjük, közben visszatesszük a félrerakott sült padlizsánt is, sózzuk, borsozzuk. Önmagában vagy húsok mellé tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Vöröslencsés töltött paprika

Vöröslencsés töltött paprika

Mutatunk egy újabb könnyű, húsmentes ebédet.
Húsos-paradicsomos cannelloni

Húsos-paradicsomos cannelloni

Sok-sok paradicsommal, hogy igazán nyárias legyen.
Őszibarackos-szőlős galette

Őszibarackos-szőlős galette

Friss gyümölcsöt a sütibe!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.