Őszibarackos-szőlős galette
A galette hálás süti, mert roppant egyszerűen elkészíthető, gyors és kedvünkre variálható. Na meg jól is néz ki! Egy tipp: a töltést és a hajtogatást már mindenképpen a sütőlemezen végezzétek, töltés után nem mozgatható.
Hozzávalók
6-8 szelethez- A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 3 evőkanál cukor
- 1 tojás + 1 kis tojás a kenéshez
- kb. 2 evőkanál tejföl
- A töltelékhez:
- 3 db érett, de nem puha őszibarack
- 2-3 evőkanál cukor ízlés szerint
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 púpozott kávéskanál őrölt fahéj
- 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
- 3-4 evőkanál búzadara
- 1 kis marék szőlő
Elkészítés
A lisztben elmorzsoljuk a hideg vajat vagy margarint. Hozzáadjuk a cukrot, a tojást és annyi tejfölt, hogy összeálljon a tészta. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és fóliába csomagolva 20 percre hűtőbe tesszük.
Közben a barackokat megmossuk, kimagozzuk, felkockázzuk. Összekeverjük a kétféle cukorral, a fahéjjal és a keményítővel.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vékony körré nyújtjuk, majd áttesszük egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre. A búzadarával beszórjuk a felületét úgy, hogy körben egy pár cm-es sávot üresen hagyunk. A beszórt részre halmozzuk a barackos tölteléket, tetejét kirakjuk a megmosott, félbevágott, kimagozott szőlőszemekkel.
Az üresen hagyott tésztasávot körben a töltelékre hajtjuk, a széleket lekenjük egy felvert tojással. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.