Sütőtökös Mac and Cheese muffin
Hozzávalók
12 darab- A morzsához:
- 3 evőkanál sózott vaj
- 4 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 4 szelet fehér kenyér, összemorzsolva
- 1 csésze érett gouda sajt, finomra reszelve
- A sajtos makarónihoz:
- Só
- 1 csomag rövid csőtészta
- 2 evőkanál sózott vaj, plusz a forma kikenéséhez
- 2 evőkanál sütőtök püré
- ¾ csésze habtejszín
- 1 ½ csésze füstölt gouda sajt, reszelve
- 150g Velveeta sajt, kis kockára vágva
- 1 púpozott csésze sült sütőtök, lehűtve, kis kockára vágva
- bors, ízlés szerint
Elkészítés
1. A morzsa elkészítése: Egy tapadásmentes serpenyőben olvasszuk meg a vajat, majd adjuk hozzá a fokhagymát. Süssük 1-2 percig, amíg illatos lesz, és egy picit már megpirul. Adjuk hozzá a kenyérmorzsát, és kevergetve pirítsuk, amíg a kenyérmorzsát teljesen be nem vonja a fokhagymás vaj.
2. Vegyük le a tűzhelyről, és öntsük át egy tálba, keverjük hozzá a gouda sajtot, majd hagyjuk kihűlni.
3. A sajtos makaróni elkészítése: Melegítsük elő a sütőt 220 Celsius fokra. Egy 12 mélyedéses muffinformát béleljünk ki muffin papírral. Osszuk el a morzsa felét a 12 mélyedés között, és nyomkodjuk le.
4. Közben főzzük a tésztát al dente keménységűre. Szűrjük le, és hideg vízzel hűtsük szoba hőmérsékletűre, majd tegyük félre.
5. Egy nagy lábosban olvasszuk meg a vajat. Keverjük hozzá a sütőtök pürét, és pároljuk 2 percig. Adjuk hozzá a tejszínt, és lassan, 5 perc alatt főzzük sűrűre. Keverjük hozzá a kétféle sajtot. Zárjuk el a tűzhelyet, és keverjük a tésztát a masszához. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
6. Osszuk el a tésztát a 12 mélyedés között, szorosan töltsük ki a formát. Szórjuk meg a maradék morzsával.
7. 10-15 perc alatt süssük aranybarnára, amíg sisteregni nem kezd. Hagyjuk állni 5 percig, majd vegyük ki a formából. Melegen tálaljuk. Hogy még szebb legyen, tegyük a kész a muffinokat még egy muffinpapírba, mielőtt tálra tesszük.
Forrás:delish.com