Sütőben sült sonkás burgonya
Krumplis ételekből sosem elég! Ez az egyszerű recept akár „hamis pizzának” is beillik, főleg ha a tetejére szórt parmezánt mozzarellára cseréled.
Hozzávalók
12 darabhoz- 6 db kb. 20 dkg-os burgonya
- 2 evőkanál olívaolaj
- só, őrölt fekete bors
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb konzerv (14 dkg) 28-30%-os sűrített paradicsom
- 1 kávéskanál morzsolt zöldfűszer-keverék
- kb. 10 dkg vékonyra szeletelt sonka
- 1 kis marék reszelt parmezán
Elkészítés
A burgonyák héját alaposan lesikáljuk, szárazra töröljük, ezután kettévágjuk, és vágott felükkel felfelé egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Tetejüket megkenjük az olívaolajból egy kevéssel, majd sózzuk, borsozzuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben sütni kezdjük.
Közben a többi olajat felmelegítjük egy kis lábasban, majd a megpucolt fokhagymát ráreszeljük. Megfuttatjuk rajta, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, kevés vízzel hígítjuk, hozzáadjuk a zöldfűszert és kevés sót, majd pár percet főzzük.
Amikor már puhulnak a krumplik, megkenjük a tetejüket a paradicsommal, teszünk mindre felszeletelt sonkát, végül megszórjuk a sajttal. Visszatoljuk még addig a sütőbe, amíg a sonka megpirul, a sajt megolvad és a krumpliszemek teljesen megpuhulnak. Melegen tálaljuk.
Ezt a receptet is próbáld ki: