Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sütinyalóka, Pirított müzli és Forró csoki

Adásban volt: 2016. December 5.
A recepthez tartozó videó
2016. December 5.

Hozzávalók

  • Sütinyalóka:
  • 2 db tojás
  • 17 dkg eritrit vagy cukor
  • 6 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 6 dkg mandulaliszt
  • 2 tk. szódabikarbóna
  • 1/3 tk. őrölt kardamom
  • ¼ tk. őrölt gyömbér
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 15 dkg krémsajt
  • 1 csipet só
  • 70 g étcsokoládé
  • 70 g fehércsokoládé
  • 6 db piros csokidrazsé
  • 12 db fehér csokidrazsé
  • 5 ek. cukorgyöngy
  • 1 cs. sós perec
  • 12 db pálcika vagy nyárs
  • Pirított müzli:
  • 22 dkg zabpehely
  • 35 g napraforgómag
  • 40 g szezámmag
  • 80 g apróra vágott mandula
  • 23 dkg juharszirup
  • 13 dkg méz
  • 65 ml narancslé
  • 1,5 tk. őrölt fahéj
  • 1/4 tk. só
  • 80 g szárított áfonya
  • 60 g mazsola
  • Forró csoki:
  • 2 dl mandulatej
  • 1 db vaníliarúd
  • 45 g étcsokoládé
  • 1 ek. kakaópor

Elkészítés

Sütinyalóka:

 1. A sütinyalókához egy nappal az elkészítés előtt piskótát sütünk. Ehhez egy keverőtálban két tojást az eritrittel kikeverünk.

2. Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, vagyis a teljes kiőrlésű lisztet és a mandulalisztet, amit fahéjjal, kardamommal, gyömbérrel és egy csipet sóval fűszerezünk, és hozzáadjuk a szódabikarbónát is. Ezt a keveréket hozzáadjuk az eritrittel kikevert tojáshoz, és alaposan összedolgozzuk.

3. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 180 fokon 45 perc alatt megsütjük. Ezután 12 órát szobahőmérsékleten állni hagyjuk, hogy megszikkadjon.

4. A megszikkadt tésztát összemorzsoljuk, majd a krémsajtot hozzáadva kis golyókat formázunk belőle, és a hűtőbe tesszük dermedni.

5. A fehércsokit és az étcsokit egy tálban gőz felett megolvasztjuk.

6. A nyársak vagy pálcikák végét először csokiba mártjuk, majd rászúrjuk a végére a golyócskákat, és a pálcika és egy nagykanál segítségével megforgatjuk a fehér és a barna csokimázban. A sötétbarnákból rénszarvast készítünk: mielőtt még a csoki megdermedne, a perecekből fület ragasztunk rájuk, a piros cukorkából orrot, a fehér cukorgyöngyökből pedig szemet. A fehéreket megszórjuk a rózsaszín és a piros cukorgyöngyökkel. Pohárba, vagy oázisba állítva hagyjuk őket megdermedni, ha befér, érdemes a hűtőbe is betenni.

Pirított müzli:

1. A napraforgómagot sütőben szétterítve 3-4 percig pirítjuk. Egy tálban összekeverjük a zabpehelyhet, a pirított napraforgómagot, a szezámmagot, és a pirított és apróra vágott mandulát, és hozzáadunk két csipet sót is.

2. Egy másik tálban összekeverjük a mézet, narancslét, juharszirupot, és a fahéjat, és összekeverjük a száraz hozzávalókkal.

3. Sütőpapírral bélelt tepsiben eloszlatjuk a keveréket, és 175 fokon 20 percig sütjük. Amint megkaramellizálódott, a sütőből kivéve átforgatjuk, darabosra keverjük a müzlit, és hozzáadjuk a mazsolát és az áfonyát. További 15 percre visszatesszük a sütőbe.

4. Kis zacskókba töltve mikuláscsomagba tehetjük, vagy tízóraira, uzsonnára is csomagolhatjuk, de tejjel felöntve reggelire is fogyasztható.

Forró csoki: 

1. A mandulatejet felforraljuk, közben hozzáadjuk a vanília rudat és kikapart belsejét. Ha felforrt, átszűrjük.

2. A tejbe beletesszük a kakaóport és a felkockázott étcsokoládét. Lassan krémesre keverjük, tálaláskor tejszínhabbal és kakaóporral díszítjük.

Megosztom barátaimmal
Marton Adrienn

Marton Adrienn receptje

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!