Sütinyalóka, Pirított müzli és Forró csoki
Hozzávalók
- Sütinyalóka:
- 2 db tojás
- 17 dkg eritrit vagy cukor
- 6 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 6 dkg mandulaliszt
- 2 tk. szódabikarbóna
- 1/3 tk. őrölt kardamom
- ¼ tk. őrölt gyömbér
- 1 tk. őrölt fahéj
- 15 dkg krémsajt
- 1 csipet só
- 70 g étcsokoládé
- 70 g fehércsokoládé
- 6 db piros csokidrazsé
- 12 db fehér csokidrazsé
- 5 ek. cukorgyöngy
- 1 cs. sós perec
- 12 db pálcika vagy nyárs
- Pirított müzli:
- 22 dkg zabpehely
- 35 g napraforgómag
- 40 g szezámmag
- 80 g apróra vágott mandula
- 23 dkg juharszirup
- 13 dkg méz
- 65 ml narancslé
- 1,5 tk. őrölt fahéj
- 1/4 tk. só
- 80 g szárított áfonya
- 60 g mazsola
- Forró csoki:
- 2 dl mandulatej
- 1 db vaníliarúd
- 45 g étcsokoládé
- 1 ek. kakaópor
Elkészítés
Sütinyalóka:
1. A sütinyalókához egy nappal az elkészítés előtt piskótát sütünk. Ehhez egy keverőtálban két tojást az eritrittel kikeverünk.
2. Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, vagyis a teljes kiőrlésű lisztet és a mandulalisztet, amit fahéjjal, kardamommal, gyömbérrel és egy csipet sóval fűszerezünk, és hozzáadjuk a szódabikarbónát is. Ezt a keveréket hozzáadjuk az eritrittel kikevert tojáshoz, és alaposan összedolgozzuk.
3. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 180 fokon 45 perc alatt megsütjük. Ezután 12 órát szobahőmérsékleten állni hagyjuk, hogy megszikkadjon.
4. A megszikkadt tésztát összemorzsoljuk, majd a krémsajtot hozzáadva kis golyókat formázunk belőle, és a hűtőbe tesszük dermedni.
5. A fehércsokit és az étcsokit egy tálban gőz felett megolvasztjuk.
6. A nyársak vagy pálcikák végét először csokiba mártjuk, majd rászúrjuk a végére a golyócskákat, és a pálcika és egy nagykanál segítségével megforgatjuk a fehér és a barna csokimázban. A sötétbarnákból rénszarvast készítünk: mielőtt még a csoki megdermedne, a perecekből fület ragasztunk rájuk, a piros cukorkából orrot, a fehér cukorgyöngyökből pedig szemet. A fehéreket megszórjuk a rózsaszín és a piros cukorgyöngyökkel. Pohárba, vagy oázisba állítva hagyjuk őket megdermedni, ha befér, érdemes a hűtőbe is betenni.
Pirított müzli:
1. A napraforgómagot sütőben szétterítve 3-4 percig pirítjuk. Egy tálban összekeverjük a zabpehelyhet, a pirított napraforgómagot, a szezámmagot, és a pirított és apróra vágott mandulát, és hozzáadunk két csipet sót is.
2. Egy másik tálban összekeverjük a mézet, narancslét, juharszirupot, és a fahéjat, és összekeverjük a száraz hozzávalókkal.
3. Sütőpapírral bélelt tepsiben eloszlatjuk a keveréket, és 175 fokon 20 percig sütjük. Amint megkaramellizálódott, a sütőből kivéve átforgatjuk, darabosra keverjük a müzlit, és hozzáadjuk a mazsolát és az áfonyát. További 15 percre visszatesszük a sütőbe.
4. Kis zacskókba töltve mikuláscsomagba tehetjük, vagy tízóraira, uzsonnára is csomagolhatjuk, de tejjel felöntve reggelire is fogyasztható.
Forró csoki:
1. A mandulatejet felforraljuk, közben hozzáadjuk a vanília rudat és kikapart belsejét. Ha felforrt, átszűrjük.
2. A tejbe beletesszük a kakaóport és a felkockázott étcsokoládét. Lassan krémesre keverjük, tálaláskor tejszínhabbal és kakaóporral díszítjük.