
Sült zöldségek mentával és pisztáciával
Hozzávalók
- ½ csésze sótlan, hámozott nyers pisztácia
- 1 fél vagy 1 kisebb makktök
- 4 kis sárga cékla , hámozott, szeletelt
- 2 közepes paszternák, hámozott, szeletelt
- 1 közepes hámozott sárgarépa, szeletelve
- 5 evőkanál olívaolaj
- Kóser só és frissen őrölt fekete bors
- 2 evőkanál (vagy több) almaecet
- 1 teáskanál szömörce (nem kötelező)
- 1 csésze friss mentalevél
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 180°-ra. Terítsük a pisztáciát egy kis karimájú tepsibe, időnként megkeverve, amíg aranybarna lesz. ( kb. 6-8 perc)
2. Hagyjuk kihűlni majd vágjuk durvára.
3. Vegyük feljebb a sütő hőmérsékletét.
4. Tegyük a tököt, a sárgarépát, a paszternákot és a céklát 2 ek. olajjal egy nagy karimájú tepsibe; sózzuk, borsozzuk. Időnként keverjük át a zöldségeket és süssük amíg puha és aranybarna lesz, kb. 25-30 percig. Hagyjuk kissé kihűlni.
5. Közben egy nagy tálban habverővel keverjük össze az ecetet, a szömörcét és a maradék 3 evőkanál olajat.
6. Tegyük bele a sült zöldségeket és forgassuk át, majd sózzuk, borsozzuk. tehetünk még bele ecetet, ha szükséges.
7. Sült pisztáciával és a friss mentával a tetején tálaljuk.
Forrás: bonappetit.com