Sültparadicsomos-spagetti
Domokos Annamária, az Egy falat egészség blog szerzőjének receptje.
Annamari 2012 óta alkot glutén-, tej- és cukormentes süteményeket, amelyeket országszerte megtalálhatsz kávézókban, cukrászdákban és akár bioboltokban is. Kedvenc területe a receptfejlesztés, legyen szó akár paleo, vegán, autoimmun vagy FODMAP diétáról. További szuper receptekért, tartalmakért kövesd Annamarit a Facebookon és az Instagramon is!
Néhány perc plusz munka, de abszolút megéri elkészíteni ezt az isteni finom paradicsomos spagettit. Ebben verzióban a bazsalikom és a mozzarella a sült-fűszeres paradicsom ízével van megbolondítva, hogy még zamatosabb legyen a család kedvenc spagettije. A sült paradicsomos szósz receptje egy kedves barátnőmtől származik, aki spagetti helyett friss, ropogós héjú kenyérrel kínálta ezt a különlegesen finom paradicsomszószt, aminek az utolsó cseppjét is kitunkoltunk az edényből.
Hozzávalók
3 személyre- 1,5 dl olívaolaj
- 50 dkg koktélparadicsom
- 2 friss rozmaringág
- 1 tk szárított kakukkfű
- 20 dkg spagetti tészta
- 8-10 db friss bazsalikomlevél
- 10 dkg vegán mozzarella vagy mini mozzarellagolyó
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra.
Egy tűzálló jénai tálba öntjük, és egyenletesen elterítjük benne az olívaolajat. A megmosott és félbevágott koktélparadicsomokat egymás mellé az edénybe helyezzük, közéjük tesszük a rozmaringágat, és megszórjuk őket a kakukkfűvel. Sózzuk, borsozzuk a paradicsomokat, majd lefedjük alufóliával a jénait, és a sütőbe tesszük.
Körülbelül 25 perc után óvatosan levesszük az alufóliát az edényről, majd a sütőbe visszatéve a paradicsomokat még 5-10 percig pirítjuk 200 °C-on.
Amíg a paradicsom sül, megfőzzük a spagetti tésztát, és egy mély keverő tálba öntjük. A sütőből kivett sült paradicsomokat a szafttal együtt még forrón a meleg tésztára öntjük.
A lereszelt vagy apróra vágott mozzarellát is hozzáadjuk, majd összeforgatjuk a tésztával és a paradicsomos szósszal. Tálaláskor a tetejét friss bazsalikomlevelekkel díszítjük.