Spenótos-sajtos rúd
A nyárban az egyik legjobb dolog, hogy a kertben és a piacon a sok étkezésre alkalmas zöld mindig rendelkezésre áll. Ilyen a spenót is. Most egy nagyon finom sós süteményben használtam fel, ezzel is kicsit megbolondítva a megszokott ízeket.
Hozzávalók
4 fő részére:- A tésztához:
- 25 dkg túró
- 20 dkg liszt
- 13 dkg vaj
- 1 kiskanál só
- A töltelékhez és a szóráshoz:
- 20 dkg spenót
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olaj
- kb. 4 evőkanál natúr sajtkrém
- só, őrölt szerecsendió
- tojás a kenéshez
- sajt és szezámmag a szóráshoz
Elkészítés
Egy nagy tálba kimérem a lisztet és a vajat, átmorzsolgatom, hozzáadom a túrót és a sót, alaposan átgyúrom. A tészta állaga függ a túró nedvesség- és zsírtartalmától. Jól kezelhető tésztát kell kapjunk, ne legyen túl kemény, se túl lágy. Ha túl száraz, adhatunk hozzá még vajat. Cipót formálunk belőle, és letakarva hűtőbe tesszük legalább 1 órára, de akár egész éjszakára is pihentethetjük.
A megtisztított spenótot felaprítjuk. Egy serpenyőben az olajat felhevítjük, rászórjuk a spenótot, sózzuk, őrölt szerecsendióval és reszelt fokhagymával fűszerezzük. Átkevergetjük, és közepes tűzön megpároljuk úgy, hogy a spenót leve elfőjön. Ha ez megvan, félretesszük hűlni.
Ha minden kész, a tészta is pihent, akkor a sütőt bekapcsoljuk, alsó-felső sütés 180 °C. Lisztezett deszkán a tésztát egy nagy téglalapra kinyújtjuk, lehetőleg csak 2-3 mm vastag legyen. Megkenjük vékonyan a natúr sajtkrémmel, megszórjuk a spenóttal szépen egyenletesen. Félbehajtjuk, alul-felül tészta, középen a sajtkrémes spenót. Eligazítgatjuk, nyújtófával kicsit rányújtunk. Inkább csak azért, hogy ne legyen olyan vastag, plusz elegyengessük. Hosszú csíkokat vágunk, és megcsavarva a sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Ha mind kész, tojással megkenjük a tetejét, és megszórjuk sajttal vagy szezámmaggal. Mehet be a sütőbe. Amikor már kezd pirulni, átkapcsoljuk légkeverésre, felemeljük a hőfokot 200 °C-ra, és pár perc alatt megpirítjuk a tetejét. Ha kész, azonnal vegyük ki a sütőből, ne szárítsuk ki benne! Jó étvágyat!