Szuperkönnyű, extrán ropogós fánk: süssünk spanyol churrost csokiszósszal!
A farsangi időszak remek arra, hogy a szalagos és a csöröge mellé más fánkokat is felírjatok a megsütendők listájára.
Például ezt az egyszerű, égetett tészta alapú spanyol churrost. Szuper könnyű kis fánk, ráadásul extrán ropogós, így különböző szószokkal akár farsangi buliétel is lehet belőle.
Hozzávalók
4 személyre- 2 dl víz
- 10 dkg vaj
- 20 dkg liszt
- 1 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 1 biocitrom lereszelt héja (elhagyható)
- 2 tojás
- 4 dl olaj a sütéshez
- kristálycukor a szóráshoz
- A csokiszószhoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 0,5 dl zsíros habtejszín
- 2 nagy csipet őrölt fahéj
- 1 púpozott teáskanál étkezési keményítő
Elkészítés
1. A vizet egy lábasba öntjük, beledobjuk a vajat, és kevergetve addig főzzük, amíg egynemű folyadékot kapunk.
2. A lisztben elkeverjük a cukrot és a sót, majd folyamatos keverés mellett a vajas elegyhez adjuk a citromhéjjal együtt. Addig keverjük, amíg az edény falától elváló, összeálló tésztagombócot kapunk. Félretesszük hűlni.
3. A tésztába belekeverjük az elhabart tojásokat, robotgéppel a legegyszerűbb alaposan kikeverni. Ezt követően a tésztát csillagcsővel (szélesebbet használjunk, ennek hiányában a sima csövet javaslom inkább) ellátott habzsákba töltjük.
4. Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajat, és tetszőleges hosszúságú darabokat nyomunk bele a tésztából (a végeket a legegyszerűbb késsel vagy konyhai ollóval levágni). Aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre szedjük, és azonnal megszórjuk egy kevés kristálycukorral.
5. A csokiszószhoz vízgőz felett összemelegítjük az étcsokit a tejszínnel. Amikor egyneművé válik, beleszórjuk a fahéjat, és hozzákeverjük a kevés hideg vízben simára kevert keményítőt. Kevergetve besűrítjük. A kész churros mellé tálaljuk.