Sörös csülök házi napraforgós bucikkal
Hozzávalók
4 személyre- 1,5 kg csontos hátsó csülök
- olaj
- só, őrölt fekete bors
- 1 fej fokhagyma
- 0,5 l barna sör
- A bucikhoz (4-6 darabhoz):
- 20 dkg búzaliszt (fehér)
- 15 dkg tönköly búzaliszt
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
- 1 csomag instant élesztő (vagy fél kocka friss, felfuttatva)
- 10 dkg félzsíros túró
- 1 csapott teáskanál só
- 5 dkg napraforgómag
- kb. 3 dl langyos víz
Elkészítés
A csülköt alaposan bekenjük az olajjal, melyben előzőleg elkevertünk sót és borsot. Kisebb méretű, magas falú sütőedénybe tesszük, lefóliázzuk, és legalább pár órára hűtőbe tesszük.
Az egész fej fokhagymát kettévágjuk, a sütőedénybe tesszük, majd felöntjük a sörrel. Letakarjuk alufóliával, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük két órára. Ezután levesszük az alufóliát, és a csülköt gyakran meglocsolgatva a sörrel, ropogósra sütjük.
Közben elkészítjük a bucikat. A liszteket összevegyítjük, hozzáadjuk az élesztőt, a villával összetört túrót, a sót és a napraforgómagot. A víz fokozatos adagolásával rugalmas tésztává gyúrjuk. Megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd tetszés szerint 4-6 bucit formázunk belőle. Sütőlemezre tesszük, még 1/4 órát kelesztjük.
A bucik tetejét átkenjük vízzel, majd 190 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük. (A sütő aljába érdemes egy vízzel teli hőálló tálat tenni, és így felmelegíteni a kívánt hőfokra.)
A csülökkel tálaljuk a frissen sült bucikat, tormával, zöldségekkel köríthetjük.