Shrimp scampi, a “rák rák”
A scampi tulajdonképpen egy különlegesen ízletes rákfajta: a languszta, ami a Földközi-tengerben és az Atlanti-óceán észak-keleti részein él. Ezért valójában vicces a „shrimp scampi” elnevezés, hiszen a shrimp angolul királyrákot jelent, erre cserélték az amerikai szakácsok a langusztát, megtartva mindkét nevet…
A shrimp scampi ma már inkább egy elkészítési módot takar: rákos tészta, amelyet fehérborral, fokhagymával és vajjal készítenek, majd egy karéj jófajta kenyérrel kínálnak.
Hozzávalók
4 személyre- ½ kg tészta (spagetti vagy linguini)
- 4 ek. vaj
- 4 ek. olívaolaj
- 2 mogyoróhagyma apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- ½ kg királyrák, közepes méretű, megtisztítva, farokkal*
- 1 ½ dl száraz fehérbor
- 1 citrom leve
- 2 ek. apróra vágott petrezselyem
- reszelt parmezán a tálaláshoz
Elkészítés
A tésztát az utasítás szerint megfőzzük, de 1 perccel kevesebb ideig hagyjuk a vízben.
Ezalatt 2 ek. vajat és 2 ek. olajat felmelegítünk egy serpenyőben, hozzáadjuk a mogyoróhagymát és a fokhagymát, majd 3-4 perc alatt üvegesre pároljuk. Sózzuk, borsozzuk a rákot, majd ezt is a serpenyőhöz adjuk, és addig pirítjuk, amíg rózsaszínű nem lesz, 2-3 percig.
Félretesszük a rákot, a serpenyőt viszont tovább használjuk: beleöntjük a bort és a citromlevet, felforraljuk, hozzáadjuk a maradék vajat és olajat, sózzuk, borsozzuk, majd ha elkeveredett, hozzáadjuk a tésztát és a petrezselymet. Lefedjük 1 percre. 1 perc után hozzáadjuk a rákot, átkeverjük, és forrón tálaljuk parmezánnal és fokhagymás (vagy fokhagyma nélkül) pirított kenyérrel.
*A rák akkor néz ki szépen, ha a tisztításnál – vagyis amikor kiemeljük a bélcsatornáját – kissé be is vágjuk. Ettől szétnyílik, és könnyebben, szebben pöndörödik.