Serpenyős cajun csirke rizzsel
Domokos Annamária, az Egy falat egészség blog szerzőjének receptje.
Annamari 2012 óta alkot glutén-, tej- és cukormentes süteményeket, amelyeket országszerte megtalálhatsz kávézókban, cukrászdákban és akár bioboltokban is. Kedvenc területe a receptfejlesztés, legyen szó akár paleo, vegán, autoimmun vagy FODMAP diétáról. További szuper receptekért, tartalmakért kövesd Annamarit a Facebookon és az Instagramon is!
Tudtad hogy, a Cayenne-bors nem más, mint a csípős chilipaprika fűszerként használt durva őrleménye? Az ősi dél-amerikai kultúrákban gyógyhatású fűszerként használták, napjainkban pedig India, Kína és a Közel-Kelet gyógyászatában is szívesen használják.
A cajun fűszerkeveréket előre bekeverve számos üzletben megveheted, de otthon is pillanatok alatt elkészítheted.
Gyakran használom ezt a fűszerkeveréket, amikor szeretném „felfrissíteni” az előző napi maradékot, vagy csak egy pikáns extra ízt szeretnék adni az ételnek.
Hozzávalók
2 személyre- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 nagyobb húsos paradicsom
- 1 kisebb cukkini (kb. 10 dkg)
- 1 ek cajun fűszerkeverék
- 1 csipet őrölt kömény
- 20 dkg sült/grillezett csirkemell
- 40 dkg főtt rizs vagy karfiolrizs
- só
- 2 ek aprított koriander vagy újhagyma szára
- Cajun fűszerkeverék házilag:
- 1,5 tk édes őrölt fűszerpaprika
- 1 tk durvára őrölt chilipaprika
- ½ tk őrölt fekete bors
- 1 ek fokhagymapor
- ½ tk szárított oregánó
- ½ tk szárított kakukkfű
- 1 tk só
Elkészítés
Elsőként a fűszerkeveréket készítjük el: az összes hozzávalót egy edénybe öntjük és jól összekeverjük. Légmentesen záródó fűszertartóban tároljuk.
A cukkinit meghámozzuk, és nagy lyukú sajtreszelőn lereszeljük. A csirkemellet apró darabokra vágjuk.
Egy tapadásmentes serpenyőben felhevítjük az olajat. Hozzáadjuk a paradicsomot és a cukkinit, és addig sütjük amíg levet kezdenek engedni. Megszórjuk és összekeverjük cajun fűszerkeverékkel, köménnyel és sóval. Hozzákeverjük a főtt rizst és a csirkedarabokat is. Gyakran kevergetve még kb. 2 percig sütjük, majd levesszük a tűzről, és 5 percig lefedve hagyjuk még állni. Tálaláskor a tetejét megszórjuk friss korianderrel.