A legfinomabb melegítő a hideg, fázós napokra: Sárgaborsó-krémleves füstölt tofukockákkal
Nevezhetjük akár főzeléknek is, annyira gazdag, krémes ez a sárgaborsóleves. A curry pikánssá, a tofu füstös karakterűvé teszi, hideg, fázós napokra egyszerűen fantasztikus. Sok rostot, fehérjét és ásványi anyagot tartalmaz, átmelegít, laktat, kell ennél több?
Hozzávalók
- 25 dkg sárgaborsó
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 csokor újhagyma
- 1 evőkanál curry fűszerkeverék
- 1 kávéskanál kurkuma
- 2 db közepes méretű burgonya
- só, őrölt fekete bors
- A feltéthez:
- 20 dkg füstölt tofu
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- kevés őrölt csili
Elkészítés
A sárgaborsót átmossuk, majd egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, és ismét átöblítjük. A feltéthez a tofut felkockázzuk. Egy evőkanál olívaolajat kikeverünk a lereszelt fokhagymával és egy kevés csilivel, beleforgatjuk a tofukockákat, és zárható edényben, hűtőszekrénybe téve 2-3 órát pácoljuk.
Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olívaolajat. Az újhagymát megtisztítjuk, fehér részét felkarikázzuk, zöldjét félretesszük a tálaláshoz. Az olajon átpároljuk a hagymát, közben rászórjuk a curryt és a kurkumát. A meghámozott burgonyát apó kockákra vágjuk, az alaphoz szórjuk, megpirítjuk. Rátesszük a sárgaborsót is, alaposan összeforgatjuk, majd felöntjük 1-1,2 l vízzel.
A levest felforraljuk, majd közepes lángon addig főzzük, amíg a borsó és a burgonya teljesen megpuhul, közben sózzuk, borsozzuk. A kész levest botmixerrel krémesre törjük.
A bepácolt tofukockákat egy serpenyőben, a maradék felhevített olívaolajon megpirítjuk. A levest a tofukockákkal és aprított újhagymazölddel megszórva tálaljuk.