Sajtos-sonkás karaj vörös pesztós burgonyával
Szeretem a pesztókat, mert finomak, változatosan felhasználhatóak, nem utolsósorban pedig gyors megoldást jelentenek. Nem csak tésztához szoktam keverni, erre példa ez a burgonyaköret is.
Hozzávalók
4 személyre- A húshoz:
- 8 szelet csont nélküli sertéskaraj
- só, őrölt fekete bors
- kevés olaj a sütéshez és a tepsihez
- 8 szelet sonka
- kb. 15 dkg trappista sajt
- A körethez:
- 1 kg újburgonya
- só
- olaj a sütéshez
- 1 kis üveg (kb. 20 dkg) vörös pesztó
- újhagymazöld a díszítéshez
Elkészítés
A hússzeleteket kissé kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben, a felhevített olajon kérget sütünk rájuk, majd áthelyezzük egy olajjal vékonyan kikent tepsibe. Rakunk mindre 1-1 szelet sonkát, és elosztjuk rajtuk a lereszelt sajtot. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percet sütjük.
A körethez a burgonya héját folyó víz alatt alaposan lesikáljuk, majd egészben, bő, enyhén sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, hagyjuk kezelhető hőmérsékletűre hűlni, majd kettévágjuk a szemeket.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, és a krumplit átpirítjuk rajta, majd egy tálba szedjük, és összekeverjük a pesztóval. A hússzeletek mellé tálaljuk, felcsíkozott újhagymazölddel díszítjük.