Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sajtos-besameles sült tészta

Kolbásszal és zöldségekkel…
2019. September 23.

Nem kell mindig kaviár! A legegyszerűbb zöldségek és egy kis kolbász pont elég ahhoz, hogy finom és laktató tepsis ebédet varázsoljunk az asztalra. Tudom, a parmezán nem éppen a legolcsóbb alapanyag, de nyugodtan helyettesítsétek bármilyen maradék sajttal. Lehetőleg karakteresebb ízűekkel, akár vegyesen is…

Hozzávalók

4 nagy adaghoz
  • 40 dkg rövidebb fajtájú tészta

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 8 dkg vaj
  • 20 dkg sárgarépa
  • 1 nagyobb fej karalábé
  • 20 dkg kolbász
  • 3 db lecsópaprika
  • őrölt fekete bors
  • 6 ág kakukkfű
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 25 dkg csiperkegomba
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál liszt
  • 8 dl tej
  • 10 dkg parmezán sajt
  • 20 dkg mozzarella sajt

Elkészítés

A tésztát lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük úgy, hogy a csomagoláson szereplő főzési időt 3 perccel lerövidítjük. Amikor elkészült, leszűrjük. 

Közben egy lábasban felhevítjük az olaj felét. Hozzáadunk a vajból egy evőkanálnyit, majd rádobjuk a megpucolt, felkarikázott répát, valamint a szintén megpucolt, kis kockákra vágott karalábét. Lassan párolni kezdjük. Rászórjuk a lehéjazott, felkarikázott kolbászt és a kis kockákra vágott paprikát, majd együtt sütjük tovább. 

Megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfű lecsipkedett leveleit, majd a megpucolt, felaprított vöröshagymát. Az egészet összesütjük. 

Egy serpenyőben felhevítjük az olaj maradékát. Rádobjuk a megtisztított, felcikkezett gombát, erős lángon sütni kezdjük. Hozzáadjuk a megpucolt, lereszelt fokhagymát, még 1-2 percet sütjük, majd a zöldséges-kolbászos keverékhez adjuk. 

Beledobjuk ugyanebbe a serpenyőbe a többi vajat. Megolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, simára keverjük, majd felöntjük a (meleg) tejjel. Beleszórjuk a lereszelt parmezán sajtot, sóval, borssal fűszerezzük, folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Összeforgatjuk a kihűlt tésztával (a tészta legyen tényleg kihűlve, különben rögtön magába szívja a besamelt). 

Egy nagy tepsi aljába belesimítjuk a besameles tészta felét. Erre jön a kolbászos-gombás keverék, kissé össze is keverhetjük. Befedjük a tészta másik felével, majd rámorzsoljuk a mozzarellát. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 35-40 percet sütjük. 

Melegen tálaljuk, zöldfűszerekkel díszíthetjük.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Szezámos brokkolitócsni

Szezámos brokkolitócsni

Jól megpakolható zöldséges tócsni, ezzel akár a kenyeret is helyettesíthetitek.
Juhtúrós csirkecombok tejfölben sütve

Juhtúrós csirkecombok tejfölben sütve

Szaftos, puha csirke ízletes juhtúróval töltve.
Laskagombás-szójaszószos tészta

Laskagombás-szójaszószos tészta

Gyors ebéd az ősz színeivel.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!