Sajtos-besameles sült tészta
Nem kell mindig kaviár! A legegyszerűbb zöldségek és egy kis kolbász pont elég ahhoz, hogy finom és laktató tepsis ebédet varázsoljunk az asztalra. Tudom, a parmezán nem éppen a legolcsóbb alapanyag, de nyugodtan helyettesítsétek bármilyen maradék sajttal. Lehetőleg karakteresebb ízűekkel, akár vegyesen is…
Hozzávalók
4 nagy adaghoz- 40 dkg rövidebb fajtájú tészta
- só
- 2 evőkanál olívaolaj
- 8 dkg vaj
- 20 dkg sárgarépa
- 1 nagyobb fej karalábé
- 20 dkg kolbász
- 3 db lecsópaprika
- őrölt fekete bors
- 6 ág kakukkfű
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 25 dkg csiperkegomba
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál liszt
- 8 dl tej
- 10 dkg parmezán sajt
- 20 dkg mozzarella sajt
Elkészítés
A tésztát lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük úgy, hogy a csomagoláson szereplő főzési időt 3 perccel lerövidítjük. Amikor elkészült, leszűrjük.
Közben egy lábasban felhevítjük az olaj felét. Hozzáadunk a vajból egy evőkanálnyit, majd rádobjuk a megpucolt, felkarikázott répát, valamint a szintén megpucolt, kis kockákra vágott karalábét. Lassan párolni kezdjük. Rászórjuk a lehéjazott, felkarikázott kolbászt és a kis kockákra vágott paprikát, majd együtt sütjük tovább.
Megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfű lecsipkedett leveleit, majd a megpucolt, felaprított vöröshagymát. Az egészet összesütjük.
Egy serpenyőben felhevítjük az olaj maradékát. Rádobjuk a megtisztított, felcikkezett gombát, erős lángon sütni kezdjük. Hozzáadjuk a megpucolt, lereszelt fokhagymát, még 1-2 percet sütjük, majd a zöldséges-kolbászos keverékhez adjuk.
Beledobjuk ugyanebbe a serpenyőbe a többi vajat. Megolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, simára keverjük, majd felöntjük a (meleg) tejjel. Beleszórjuk a lereszelt parmezán sajtot, sóval, borssal fűszerezzük, folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Összeforgatjuk a kihűlt tésztával (a tészta legyen tényleg kihűlve, különben rögtön magába szívja a besamelt).
Egy nagy tepsi aljába belesimítjuk a besameles tészta felét. Erre jön a kolbászos-gombás keverék, kissé össze is keverhetjük. Befedjük a tészta másik felével, majd rámorzsoljuk a mozzarellát. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 35-40 percet sütjük.
Melegen tálaljuk, zöldfűszerekkel díszíthetjük.