Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Legyen angol vagy francia, a lényege azonos: darált húsból készült ragu, összesütve sajtos krumplipürével.

Remek egytálétel - Hachis parmentier

Legyen angol vagy francia, a lényege azonos: darált húsból készült ragu, összesütve sajtos krumplipürével.
2016. November 3.

A fordítóprogram nemes egyszerűséggel pásztorpitének fordítja, ami egy remek angol egytálétel, és hevenyészett kutatásaim során arra jutottam, hogy az angolok szerint a hachis parmentier ennek a francia változata, ellenben a franciák szerint a pásztorpite az ő ételük angol változata. Igazságot tenni ebben nehezen lehet, de talán nem is szükséges.

Egy bizonyos: amíg az angol változatot egy foglalkozásról nevezték el, a franciáké egy 18. századi botanikus, bizonyos Antoine-Augustin Parmentier nevét viseli. A neves botanikus ugyanis sokat tett az európai konyhakultúra által addig fenntartásokkal kezelt burgonya étrendbe állításáért, enyhítve ezzel az éhínségek előfordulását. A „hachis” kifejezés pedig vagdaltat, összevágottat jelent, és valójában nálunk is használatos, de mi úgy írjuk, ahogy ejtjük: hasé.

Legyen angol vagy francia, a lényege azonos: darált húsból készült ragu, összesütve sajtos krumplipürével.

 

Hozzávalók

  • 1 kg krumpli
  • 2 dl tej
  • 50 gramm vaj
  • 10 dkg sajt (gruyere vagy emmentáli)
  • 50 dkg marha darálthús
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál répa
  • 50 gramm vaj
  • szerecsendió
  • 1-1 kávéskanál kakukkfű, rozmaring, bazsalikom
  • só, bors

Elkészítés

1. A hámozott, felkockázott burgonyát kevés sóval megfőzöm, majd a levét leöntve, a tejjel, a vaj felével pürésítem. Személy szerint a darabosabbat szeretem, de lehet lágyabb is. Reszelek bele egy kis szerecsendiót.

2. A krumpli főzése közben felaprítom a hagymát, a fokhagymát és a répát. Egy serpenyőben vajat hevítek és a megdinsztelt hagymán megpirítom a darálthúst. Pár perc múlva hozzáadom a fokhagymát és a répát, majd fűszerezem sóval, borssal és a zöldfűszerekkel.

3. Az elkészült ragut egy tűzálló tálba terítem, és egyenletesen beborítom a krumplipürével. Az egészet megszórom a reszelt sajttal, és a 200 fokra előmelegített sütőbe tolom úgy 15-20 percre, amíg a teteje szépen meg nem pirul.

Tapasztalatom szerint érdemes 3-4 percig hűlni hagyni, úgy a püré jobban viseli a tálalás nehézségeit.

Megosztom barátaimmal
Topár Gábor

Topár Gábor receptje

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!