Puha, szaftos, gyümölcsös süti, ráadásul glutén-és laktózmentes
Május 4–e a kandírozott narancshéj napja az USA-ban, ünnepeljük meg mi is ezzel a szaftos süteménnyel! Nekem az egyik kedvenc desszertem: puha, nem szárad ki, bármilyen aszalt (vagy friss, bogyós) gyümölccsel ízesíthető, és a gluténmentes étkezésbe is beleilleszthető, hiszen semmilyen lisztféleséget sem tartalmaz. A receptben kókusztejet használtam, így a végeredmény még finomabb, ráadásul laktózmentes, illetve nem utolsó szempontként a hozzáadott cukor mennyiségét szintén minimalizálhatjuk, ami kandírozott gyümölcsök használata mellett nem elhanyagolható kérdés. Természetesen hagyományos tejből is készíthetitek, ebben az esetben azt javaslom, hogy kóstoljatok főzés közben, és a megadott cukor mennyiségét ízlés szerint növeljétek meg.
Hozzávalók
egy 18 cm-es magas, kerek tortagyűrűhöz- 15 dkg kerek szemű rizs
- 6 dl kókusztej (szükség esetén vízzel hígítva, tehéntej sűrűségűnek kell lennie)
- 2 evőkanál (nád)cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 5 dkg kókuszreszelék + a tálaláshoz
- 20 dkg kandírozott narancshéj
- 4 nagy tojás
- mentalevelek a díszítéshez
Elkészítés
A rizst egy nagyobb lábasba szórjuk, felöntjük 1 dl vízzel, majd erős lángon kevergetve addig főzzük, amíg a víz elpárolog alóla. Ekkor hozzáöntjük a kókusztejet, ízesítjük a kétféle cukorral, és beletesszük a kókuszreszeléket is. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve sűrű tejberizs állagúra főzzük, végül hozzátesszük a kandírozott narancshéjat. Az elkészült rizst letakarjuk, és megvárjuk, hogy minimum langyosra hűljön.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket lágy habbá verjük. Az elhabart tojásokat a kihűlt rizses masszához keverjük, majd óvatosan, részleteiben hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot.
Egy tepsire sütőpapírt borítunk. A méretre állított tortagyűrűt kikenjük egy kevés olajjal, vízzel vagy vajjal (így szépen fog tapadni), és kibéleljük méretre vágott sütőpapír csíkokkal. Belekanalazzuk a masszát, megütögetjük, hogy egyenletesen terüljön a formában, majd 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk.
Amikor barnul a teteje, letakarjuk. A sütési idő függ a forma magasságától, 30-35 perc letelte után már érdemes tűpróbával ellenőrizni, és ha szükséges, még tovább sütni.
A kész süteményt langyosan vagy hidegen, kókuszreszelékkel meghintve és mentalevelekkel díszítve tálaljuk.