Pikáns marhahús saslik zöldségekkel
Domokos Annamária, az Egy falat egészség blog szerzőjének receptje.
Annamari 2012 óta alkot glutén-, tej- és cukormentes süteményeket, amelyeket országszerte megtalálhatsz kávézókban, cukrászdákban és akár bioboltokban is. Kedvenc területe a receptfejlesztés, legyen szó akár paleo, vegán, autoimmun vagy FODMAP diétáról. További szuper receptekért, tartalmakért kövesd Annamarit a Facebookon és az Instagramon is!
Imádom a nyári kerti grillezéseket! A közös készülődést, sütögetést, beszélgetéseket és nevetéseket, miközben frissen sült, forrón illatozó és zamatos finomságok érkeznek a parázsló grillről mindenki tányérjára. Nálunk nagy kedvenc a saslik, mert mindenki saját ízlése szerint variálhatja össze a saját nyársát. Azonban az igazán jó saslik titka a megfelelő pác és a több órás pihentetési idő, mivel így a marhahús sokkal finomabb és szaftosabb lesz.
Hozzávalók
3 személyre- A páchoz:
- 3 evőkanál olvaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ½ szójaszósz vagy kókusz amino szósz
- 1 teáskanál méz vagy 3 csepp stevia
- 1 ½ evőkanál citromlé
- 2 teáskanál dijoni mustár
- 3 csipet őrölt bors
- A nyársakhoz:
- 450 g marhahús (hátszín vagy vesepecsenye)
- 2 színes kaliforniai paprika
- 2 kisebb padlizsán
- 2 kisebb cukkini
- 10-15 szem koktélparadicsom
- 1 közepes fej lila hagyma
- A tálaláshoz:
- 1 teáskanál szezámmag
- 2 evőkanál petrezselyemzöld apróra vágva
- só
Elkészítés
A páchoz a fokhagymákat zúzzuk össze, majd keverjük össze a többi hozzávalóval.
A marhahúst vágjuk kisebb méretű kockákra. Öntsük a húsra a páclét, jól forgassuk össze, majd tegyük hűtőbe egy lefedett edényben minimum 2 órára. A húst akár előző nap is bepácolhatjuk.
Kockázzuk fel a paprikát, vágjuk kisebb szeletekre a hagymát, karikázzuk fel a padlizsánt és a cukkinit. A húst és a zöldségeket felváltva szúrjuk a nyársakra.
Forró grillen süssük oldalanként kb. 2-3 percig, míg a hús megsül és a zöldségek szépen megpirulnak. Tálaljuk szezámmaggal és aprított petrezselyemzölddel megszórva, ízlés szerint még meg is sózhatjuk.