Paradicsomos, spenótos, csirkés egytálétel, és csak egy serpenyő kell hozzá, meg kb. 25 perc, mindennel együtt!
Amikor tésztára gondolok, nem pont az orzo jut eszembe. Picike, rizsformájú tésztaszemek, talán inkább levesbe lenne jó, ráadásul nem éppen olcsó mulatság Magyarországon, ki tudja miért. A szószos tésztákhoz meg inkább más fajtákat ajánlanak, olyanokat, amik jól felveszik a szószokat a barázdált formáikkal, pl. a farfalle, vagy a fusili, vagy éppen jó hosszúak, és sok szósz fér el a felületükön, mint a tagliatellének, vagy a spaghettinek. Szóval akkor mi is a helyzet az orzóval?
Az olasz orzo, vagy risoni (egyébként más konyhákban is megtalálható, nem csak az olaszban) valóban inkább levestészta, de rizs formája miatt pirítva és főve, salátaként és egytálétekben is nagyon jó. Egyszerűen kezelhető, a rizshez képest gyorsan fő, így ha kapok belőle, akkor betárazok, mert általában durumlisztből készül, ezért tartalmas, laktató ételek készíthetők belőle. Mint ez az egytálétel is, ami paradicsomos, spenótos, csirkés, és csak egy serpenyő kell hozzá, meg kb. 25 perc, mindennel együtt. Nagyon sok réteg ízt kapsz ezért az időért, és négy embert is jóllakatsz vele mindössze 20 dkg tésztából. Te is kíváncsi lettél, már látom, úgyhogy íme a recept.
Hozzávalók
- ½ kg csirekcomb filé falatnyi kockákra vágva
- só, bors
- 1 közepes vöröshagyma apróra vágva
- 1 ek olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma apróra vágava
- 1 konzerv aprított paradicsom a levével együtt
- 25 dkg fagyasztott spenótlevél
- 2 ½ dl alaplé vagy víz
- 20 dkg tészta
- reszelt parmezán a tálaláshoz.
Elkészítés
A spenótot tedd egy szűrőbe egy tál fölé és olvaszd ki, hogy minden levét kieressze, nyomkodd is ki ha kell. Hevíts olajat egy nagyobb serpenyőben, add hozzá a hagymát és párold 1-2 percig, majd mehet bele a kockára vágott csirke és a fokhagyma is, a sóval és borssal együtt. Addig süsd, amíg átfehéredik a hús, majd add hozzá a paradicsomot, a spenótot, a tésztát és az alaplevet is. Ilyenkor adhatsz hozzá csilipelyhet is ha csípősen szereted, vagy az olaszosabb ízhatás kedvéért szárított oregánót is. Keverd össze, forrald fel, majd alacsony lángon, lefedve főzd kb 15 percig, míg a tészta meg nem fő, és a lé nagyobb része elpárolog. Néha keverd meg, hogy ne ragadjon le. Ellenőriz, hogy kell-e ízesítened, majd forrón, parmezánnal megszórva tálald.