Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Pont ennek az ikonikus ételnek ne lenne ünnepnapja?

Ez pedig nem más, mint a sajtos melegszendvics, vagyis a grilled cheese (ami véletlenül sem grillezett sajtot jelent, hanem tényleg sajtos melegszendvicset). De nem ám csak így magában, hanem paradicsomlevessel együtt, amelynek receptjében van egy csavar is!
2017. September 15.

Pont ennek az ikonikus ételnek ne lenne napja? A sajtos melegszendvics, vagyis a grilled cheese (ami véletlenül sem grillezett sajtot jelent, hanem tényleg  sajtos melegszendvicset), az amerikai gyerekek – és felnőttek – tradicionális comfort foodja, ősztől tavaszig. De nem ám csak így magában, hanem paradicsomlevessel együtt, és így meglehetősen laktató is. A paradicsomleves ilyenkor, szeptember közepén még friss, édes, lédús paradicsomból a legjobb, a szendvics pedig jó sajtosan, és finom vajban sütve, hogy jó ropogós legyen. Persze lehet komplikálni, de abban a párosításban, amit most mutatok, a levesben amúgy is van egy csavar, így a szendvicset nem kell már bolygatni.

A leveshez ugyanis füstölt édes fűszerpaprika kell. Ezt nagyobb hipermarketekben megtalálod, általában jó minőségű spanyol paprikából készül, de már kis magyar fűszer vállalkozások is készítik. Nagyon sok pluszt ad az ételhez, és kevés kell belőle, érdemes beruházni.

 

Hozzávalók

  • A füstös paradicsom leveshez:
  • 1 ½ kg paradicsom
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek vaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tk füstölt fűszerpaprika
  • 1 ág kakukkfű (vagy 4-5 zsályalevél)
  • 1 babérlevél
  • só, bors
  • kb ½ dl tejszín
  • A sajtos melegszendvicshez:
  • 2 szelet (teljeskiőrlésű) toast kenyér
  • 2 szelet mozzarella
  • 1 szelet trappista
  • parmezán forgács
  • 4 ek vaj

Elkészítés

 

sajtosmelegszenya1A leveshez kockázd fel a paradicsomot. Olvaszd meg a vajat és az olajat egy lábosban, és a hagymát hámozd meg és kockázd fel. Az egész fokhagymagerezdekkel együtt dobd a zsiradékra és párold üvegesre, majd add hozzá a paprikát, és ha már érzed az illatát, dobd rá a fűszereket is. Keverd át, majd mehet rá a paradicsom, és kb. 4 evőkanálnyi víz. Sózd, borsozd, forrald fel, majd fedd le, és alacsony hőfokon főzd kb 15 percig, míg a paradicsom szétesik.

Közben állítsd össze a szendvicseket: mindkét szeletet vajazd meg, majd a nem vajazott oldalak közé tedd a sajtokat.

Ha a leves kész, botmixerrel pürésítsd miután kivetted belőle a zöldfűszereket, és passzírozd át egy szitán. Add hozzá a tejszín, alaposan keverd el, és sózd, borsozd ha szükséges. Közben a maradék vajat olvaszd fel egy serpenyőben közepes lángon, és kezdd el sütni a megvajazott melegszendvicset, közben nyomkodd is le. Kb 2 perc elég oldalanként, hogy alaposan megpiruljon, és a sajt is megolvadjon. A levessel együtt, forrón tálald.

 

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!