Pácolt oldalas kukoricalepénnyel
Készíthetitek grillen vagy sütőben, ahogy csak szeretnétek. Egy biztos: a finom, pácolt húsoknak most nyáron van a főszezonja. Az alábbi oldalast sütőben készítettem, mire átsül, szinte leomlik a hús a csontról. A köreten is csavartam egyet, a jó öreg burgonyát belül krémes, kívül ropogós kukoricalepényre cseréltem.
Hozzávalók
4 személyre- A húshoz:
- 1 dl ketchup
- 0,5 dl mustár
- 4 dkg nádcukor
- 3 evőkanál szójaszósz
- só, cayenne-bors
- 1 kg csontos sertésoldalas felszeletelve
- A lepényhez:
- 4 dl tej
- 4 dl víz
- 15 dkg kukoricadara
- só
- 1 evőkanál vaj
- 5 dkg parmezán
- 4 ág kakukkfű
Elkészítés
A páchoz összekeverjük a ketchupöt a mustárral, a nádcukorral és a szójaszósszal. Ízlés szerint ízesítjük sóval és cayenne-borssal (érdemes kóstolgatni!), majd beleforgatjuk a húsokat. Lefedjük, és néhány órára hűtőbe tesszük pácolódni.
Elkészítjük a köretet. A tejet a vízzel összeforraljuk, majd beleszórjuk a kukoricadarát. Megsózzuk, hozzáadjuk a vajat, és közepes lángon, kevergetve sűrűre főzzük. Végül belereszeljük a parmezánt, hozzáadjuk a kakukkfű lecsipkedett leveleit, és így is főzzük pár percet. A masszát vízzel kiöblített (vagy sütőpapírral bélelt) közepes méretű sütőtálba simítjuk. Lefedjük, hagyjuk, hogy kihűljön és megszilárduljon.
A húst a páccal együtt sütőtálba tesszük. Alufóliát borítunk rá, majd 150 fokos sütőbe toljuk. Lassan puhára sütjük, néha átforgatjuk. Amikor már jó puha, kérget sütünk a húsra. Levesszük az alufóliát, és a hőmérsékletet felemeljük 190 fokra, és így sütjük további kb. 10-12 percet.
A megszilárdult kukoricás masszát kiborítjuk a tálból, és tetszőleges méretű szeletekre vágjuk. Sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, és a sütő grillfokozatán kissé meggrillezzük. A hús mellé tálaljuk, tetszőleges zöldségekkel, salátával körítjük.