Olasz sajt fondü
Hozzávalók
- 20 dkg friss asiago sajt
- 10 dkg érlelt asiago sajt
- 5 dkg parmeggiano reggiano
- 10 dkg gorgonzola
- 2 dl száraz fehérbor
- 2 ek. liszt
- kevés szerecsendió
- 1 kg fehér cipó
Elkészítés
1. Az asiago és parmezán sajtoknak levágjuk a száraz szélét, majd lereszeljük egy nagyobb keverőtálba. A sajtok széléből egy óra alatt alaplevet főzünk egy kisebb edényben, amit rizottók, sajtos ételek elkészítéséhez is használhatunk.
2. A sajtokat összekeverjük a liszttel, a serpenyőbe tesszük, ráöntjük a fehérbort, majd lassú tűzön, kb. 50 fokon folyamatosan kevergetve olvasztani kezdjük.
3. Amikor egynemű masszává válik kevés szerecsendiót reszelünk hozzá. A kenyérből kockákat vágunk, amiket nyársra tűzve belemárthatunk a fondübe.
4. A gorgonzolát csak a legvégén tesszük bele, és szép lassan beleolvasztjuk a fondübe. Ha túl sűrűnek találjuk, a sajtos alaplével felönthetjük.
Az olasz sajtokról bővebben itt írtunk.