Olasz körtés-mandulás torta
Hozzávalók
- 125g sózatlan, szobahőmérsékletű vaj
- 125g cukor
- 2 nagy tojás
- 50g liszt
- 100g őrölt mandula
- ½ teáskanál sütőpor
- 3 közepes, érett körte, megpucolva, kimagozva, félbevágva
- 50g szeletelt mandula
- porcukor a tálaláshoz
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
2. Vajazzunk ki és sütőpapírral béleljünk ki egy 20 cm-es kapcsos tortaformát, majd tegyük félre.
3. Hámozzuk meg a körtéket, vágjuk ki a magházat, és vágjuk őket félbe, majd tegyük félre.
4. Egy nagy tálban elektromos habverővel keverjük habosra a cukrot a vajjal.
5. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Szilikon spatulával forgassuk bele a lisztet, az őrölt mandulát és a sütőport. Kanalazzuk a tésztát az előkészített tortaformába, és késsel simítsuk el a tetejét. A tészta sűrű lesz, és csak kb. 2.5 cm magasan fogja kitölteni a formát.
6. Rendezgessük el a fél körtéket a tészta tetején, és tegyük az előmelegített sütőbe 25 percre. Vegyük ki a sütőből, és szórjuk meg a szeletelt mandulával. Tegyük vissza a sütőbe 8-10 percre. Tűpróbával ellenőrizzük.
7. Hagyjuk a tortát a formában kihűlni, futassunk körbe egy kést, és vegyük ki a formából. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.
8. Narancsos krémhez: Keverjük össze 1 narancs reszelt héját és 2 evőkanál frissen facsart narancslevet egy tálban. Adjunk hozzá 2 evőkanél édes Marsala likőrt és 100g mascarponet. Ízlés szerint adjunk hozzá porcukrot.
Forrás: seasonsandsuppers.ca