Nyári polenta
És igen, eljött végre az idő, amikor elkezdenek beszivárogni a jobbnál jobb, érett, húsos, lédús paradicsomok a piacokra. Egyelőre még lassan, de meg-megmutatják magukat, és jelzik, hogy igen, itt a mi időnk. Ez az időszak nálunk olyan, mint amikor spárgaszezon van: paradicsomos ételek követik egymást futószalagon, míg már mindenki alig győzi. Itt van például rögtön ez: polenta (sajtos!), savanykás chimichurri, és a sztár, a paradicsomok, mikor milyen, most épp sárga és piros. Szemet gyönyörködtető étel, az biztos!
A polentát érdemes bögrével mérni, mert ahhoz képest kell négyszer annyi folyadék. Így most, az eddigiektől eltérően, én is így adom meg a mértékegységet.
Hozzávalók
- A chmichurrihoz:
- 2 marék friss koriander
- 1 marék friss petrezselyem
- 1 marék friss oregano
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 ek vörösborecet
- 8 ek olívaolaj
- só, bors
- A polentához:
- 1 bögre polenta
- 2 bögre tej
- 2 bögre víz
- só, bors
- 10 dkg vaj felkockázva
- 5 dkg reszelt parmezán
- A paradicsomhoz:
- 2 ek olívaolaj
- 35 dkg paradicsom
- só, bors
- ½ lila hagyma felszeletelve
Elkészítés
A chimichurrihoz mindent tegyél egy késes aprítógépbe, és keverd addig, míg még épp csak egy kicsit darabosak a levelek. Tedd félre, hadd érjenek össze az ízek.
A polentához forrald fel a tejet és a vizet, sózd, borsozd, majd vékony sugárban, folyamatos kevergetés közben add hozzá a polentát. Alacsony lángon, gyakran kevergetve, 8-10 perc alatt főzd készre. A tűzről lehúzva keverd el benne a vajat, majd a parmezánt is, és ízesítsd, ha szükséges.
Közben a paradicsomokat vágd félbe, negyedbe, mérettől függően. Hevítsd fel az olajat egy serpenyőben, és dobd rá a paradicsomot. 5 percig párold, sózd, borsozd, és add hozzá a lila hagymát, majd húzd le a tűzről.
Kanalazz polentát egy tányérba, a tetejére kanalazz a paradicsomból is, majd locsold meg egy kevés chimichurrival.