Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Nyári polenta

Sárát megihlették a friss, lédús paradicsomok és elhozott nekünk egy könnyen elkészíthető polentát.
2018. June 20.

És igen, eljött végre az idő, amikor elkezdenek beszivárogni a jobbnál jobb, érett, húsos, lédús paradicsomok a piacokra. Egyelőre még lassan, de meg-megmutatják magukat, és jelzik, hogy igen, itt  a mi időnk. Ez az időszak nálunk olyan, mint amikor spárgaszezon van: paradicsomos ételek követik egymást futószalagon, míg már mindenki alig győzi. Itt van például rögtön ez: polenta (sajtos!), savanykás chimichurri, és a sztár, a paradicsomok, mikor milyen, most épp sárga és piros. Szemet gyönyörködtető étel, az biztos!

A polentát érdemes bögrével mérni, mert ahhoz képest kell négyszer annyi folyadék. Így most, az eddigiektől eltérően, én is így adom meg a mértékegységet.

Hozzávalók

  • A chmichurrihoz:
  • 2 marék friss koriander
  • 1 marék friss petrezselyem
  • 1 marék friss oregano
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 ek vörösborecet
  • 8 ek olívaolaj
  • só, bors
  • A polentához:
  • 1 bögre polenta
  • 2 bögre tej
  • 2 bögre víz
  • só, bors
  • 10 dkg vaj felkockázva
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • A paradicsomhoz:
  • 2 ek olívaolaj
  • 35 dkg paradicsom
  • só, bors
  • ½ lila hagyma felszeletelve

Elkészítés

A chimichurrihoz mindent tegyél egy késes aprítógépbe, és keverd addig, míg még épp csak egy kicsit darabosak a levelek. Tedd félre, hadd érjenek össze az ízek.

A polentához forrald fel a tejet és a vizet, sózd, borsozd, majd vékony sugárban, folyamatos kevergetés közben add hozzá a polentát. Alacsony lángon, gyakran kevergetve, 8-10 perc alatt főzd készre. A tűzről lehúzva keverd el benne a vajat, majd a parmezánt is, és ízesítsd, ha szükséges.

Közben a paradicsomokat vágd félbe, negyedbe, mérettől függően. Hevítsd fel az olajat egy serpenyőben, és dobd rá a paradicsomot. 5 percig párold, sózd, borsozd, és add hozzá a lila hagymát, majd húzd le a tűzről.

Kanalazz polentát egy tányérba, a tetejére kanalazz a paradicsomból is, majd locsold meg egy kevés chimichurrival.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Jeges tea sorbet

Jeges tea sorbet

Jeges tea világnapra csináljunk belőle jeges desszertet!
Grillcsirkét a napra

Grillcsirkét a napra

A csirkehús és a saláta sosem rossz páros.
Mini rebarbara piték

Mini rebarbara piték

Az édes eper, a fanyar rebarbara, és egy kevés vanília mindenkinek tökéletes választás – kivéve, ha valaki nem szereti az édeset, de akkor az ne egyen desszertet!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!