Nyár végi szilvasüti
Hozzávalók
- 1/2 csésze liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 1/4 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál reszelt citromhéj
- 1/2 csésze sótlan, lágy vaj
- 2/3 csésze kristálycukor
- 2 nagy tojás, szobahőmérsékletű
- 3/4 csésze tejföl, szobahőmérsékletű
- 1/2 teáskanál tiszta vanília kivonat
- 2 evőkanál barna cukor
- 12 kis és közepes, kemény érett szilva, hosszában félbevágva és kimagozva
- Enyhén cukrozott tejszínhab vagy tejszín (elhagyható)
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy kerek tortaformát (más tűzálló tál is jó)
2. Tegyünk az aljára sütőpapírt és vajazzuk ki majd szórjunk rá egy kevés lisztet.
3. Keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót, és a szódabikarbónát egy kis tálban, majd tegyük félre.
4. Egy botmixer segítségével keverjük össze a kristálycukrot és a vajat, közepes fokozaton. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Keverjük hozzá a tejfölt, a vaníliát és a citomhéjat.
5. Kapcsoljuk a mixert alacsony fokozatra és adjuk hozzá a lisztet.
6. Tegyük a tészta felét a tál közepére. Hintsük meg 1 ek barna cukorral majd tegyük bele a 12 szilvát, a vágott oldalával lefelé. Mehet rá a maradék tészta, majd rendezzük el a maradék 12 szilvát rajta, szintén a vágott oldalukkal lefelé. Szórjuk meg a maradék 1 ek barna cukorral.
7. Süssük a sütit kb. 50-55 percig, végezzünk tűpróbát. Ha megsült, legalább 20 percig hagyjuk kihűlni a sütőrácson.
8. A tálaláskor kínálhatjuk tejszínhabbal.
Forrás: food52.com