Narancsos pite
Amíg citrommal gyakrabban, naranccsal elég ritkán ízesítünk süteményeket. Pedig leve egyszerre édes és savanykás, héja pedig kesernyés, így igazán különleges ízt tud adni például ennek a zabkeksz alapú tejszínes pitének is.
Hozzávalók
egy 20 cm-es formához- 15 dkg cukormentes zabkeksz
- 6 dkg vaj
- 2 db narancs
- 3 db tojássárgája
- 2 dl habtejszín
- 7 dkg eritrit
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- néhány szem áfonya
- 1 evőkanál kakaóbab töret
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 160 °C-ra.
A zabkekszet késes aprítógépben ledaráljuk, majd összekeverjük az olvasztott vajjal. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaforma aljára egyengetjük a kekszes masszát, majd az előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük a pite alját.
Eközben az egyik narancsot alaposan megmossuk. A héját lereszeljük, a levét pedig kifacsarjuk. Ezeket összeöntjük a tojások sárgájával, a habtejszínnel, az eritrittel és a keményítővel. Kézi habverővel az egészet habosra keverjük.
A narancsos krémet az elősütött zabkekszes alapra öntjük és elsimítjuk. A tortaformát egy mélyebb falú, vízzel megtöltött tepsibe állítjuk, így tesszük vissza a sütőbe. 30 perc sütés után lefedjük alufóliával, majd további 15 perc alatt készre sütjük.
Ezután hagyjuk kihűlni, majd legalább 2 órán keresztül a hűtőben pihentetjük. Szeletelés és fogyasztás előtt meghámozott narancsgerezdekkel, áfonyával és kakaóbab törettel díszítjük.