Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Narancsos-mákos pöfeteg

Narancs és mák – a karácsony ízei
2020. December 14.

Karácsony közeledtével egyre inkább igényeljük a narancsos ízeket. Most ebbe a pöfetegbe csempésztem bele mákkal kombinálva. Előre lehet vele készülni, nem kell az utolsó pillanatban megsütni, néhány hétig eláll dobozban. 

Hozzávalók

14 darabhoz
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg kandírozott narancshéj
  • 8 dkg darált mák
  • 6 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • fél narancs lereszelt héja
  • fél narancs kifacsart leve
  • 1 csipet só
  • 2 teáskanál sütőpor
  • porcukor a hempergetéshez

Elkészítés

 

Először a kandírozott narancshéjat aprítógépben felaprítjuk, ledaráljuk. Egy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a darált mákot, a darált kandírozott narancshéjat, a sót és a sütőport.

Egy másik tálba – amiben majd összekeverjük az egész tésztát – kimérjük a szobahőmérsékletű vajat és a cukrot. Alaposan kikeverjük, hozzáütjük a tojást, így is kikeverjük, majd belereszeljük a fél narancs héját. A narancs ezen feléből a levét is kifacsarjuk, de ezt még nem öntjük bele. Fokozatosan hozzáadagoljuk keverés közben a lisztes elegyet és kevés narancslével hígítjuk. Enyhén ragadós, közepesen lágy, de formázható masszát kell kapnunk. Most letakarva hűtőbe tesszük legalább egy órára, de nem árt neki a 3-4 órás pihenés sem.

Amikor letelt a legalább 1 óra, egy tálkába porcukrot teszünk, ebbe fogjuk a pöfetegeket görgetni. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy tepsibe sütőpapírt vágunk. A hideg tésztából diónyi golyókat formázunk, kissé lelapítjuk, úgy, hogy kb. 1 cm vastagok legyenek, és megforgatjuk a porcukorban, de úgy rendesen. Mehet a sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól legalább 2 cm távolságra. Betoljuk a meleg sütőbe, és nagyjából 15 perc alatt készre sütjük. Nem kell tűpróba, amikor szépen feljött a közepe és márványosra repedt, kicsit megnyomjuk és érezni fogjuk, hogy kellően megszilárdult-e. Rácson kihűtjük és fogyasztható. Dobozban hosszabb ideig eláll. Jó étvágyat!

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tépett pulykasültes szendvics

Tépett pulykasültes szendvics

Pulled pork – pulykából.
Sült savanyúság

Sült savanyúság

Készíts házi savanyúságot!
Körtés-csokoládés koszorú

Körtés-csokoládés koszorú

A puhább, netán túlérett körtéknek sütiben a helyük!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!